1433 незаконни регулаторни режима преброи бизнесът
1433 незаконни регулаторни режима преброи бизнесът / netinfo
Неправомерно въведените над 1400 регулаторни режима на централно и местно ниво е големият проблем пред бизнеса, заявиха работодателите. На среща с ръководството на БСП представители на национално признатите работодателски организации поискаха съдействие за премахването на въведените без законово основание режими.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев съобщи, че според проучването на организацията освен 502 законови режима централната и местната власт администрират неправомерно още 1433 режима, като най-тежко е положението в общините. В момента проблемът за бизнеса не е кои режими да бъдат премахнати, проблемът ни е в тези, за чието въвеждане няма законово основание, подчерта обаче Данев.

Работодателските организации обявиха, че като крайна мярка могат да задръстят Върховния административен съд с поне 1400 дела срещу незаконните според тях регулаторни режими, които пречат на бизнеса.

Според председателят на БСК въпреки наличието на записани в законите глоби за длъжностни лица, до момента няма нито един глобен или наказан служител, за това, че бави отговор или документ с години, заради който бизнесът търпи загуби. Някой от работодателите определиха ситуацията като самоуправство и обясниха, че често трябва да се плаща два пъти за разрешение или регистрация – веднъж законовата такса и втори път, за да стане.

От левицата се ангажираха да предложат среща между министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и работодателите за създаването на комисия, която да установи незаконните режими, като се обсъди и възможността онези, които са ги въвели, да бъдат санкционирани. Работодателите да направят преглед на законите и да предложат кои от режимите могат да бъдат прехвърлени от държавата към бизнеса, поиска шефът на бюджетната парламентарна комисия Петър Димитров.