140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България
140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България
61199
140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България
  • 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България

Средно по 140 000 тона годна за консумация храна се изхвърля годишно в България. В същото време всеки пети българин живее под прага на бедността и първото, от което се лишава, е разнообразната и пълноценна храна. Това коментира в интервю за Дарик изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева.

Една от предложените промени в Закона за храните е да се забрани на търговските вериги и ресторантите да изхвърлят хранителни продукти в контейнерите за смет.

По този начин на бизнеса се дават два варианта за действие: или да дарят храната и така да осигурят топъл обяд на хората в нужда, или да предадат стоките на екарисаж за унищожение. Основната пречка обаче за първия вариант е родното законодателство, което не освобождава дарените храни от ДДС.

Проблемът с гладуващите българи става все по-сериозен и с всяка следваща година се увеличава броят на хората, които не могат да си осигурят ежедневно хранене. Марияна Николова поддържа от 12 години социална кухня във Варна. Всеки месец тя и нейният екип изхранват близо 750 граждани в беда. 100 от тях са деца с различни заболявания.

Една от основните причини да се изхвърля храна, вместо да бъде дарена за социалните кухни или домовете за сираци, е политиката на финансовото министерство, което отказва да премахне облагането с ДДС на дарените стоки.

От финансовото министерство отговориха за Дарик, че на този етап законодателството не позволява да отпадне облагането на даренията с ДДС. От финансовото министерство изразиха опасения от злоупотреби с ДДС, ако се премахне данъка върху дарените храни.