Опитаха да измамят репортер на Дарик по телефона
Опитаха да измамят репортер на Дарик по телефона / netinfo

Телефонните измами са широко разпространени у нас в последно време. При тях обикновено след кратък разговор по телефона непознат, представящ се за ваш близък, ще ви поиска солидна сума пари уж назаем. Или пък ще ви накара да му купите ваучъри на някой от мобилните оператори у нас. След което естествено нито ще си видите парите нито пък мнимия роднина.

Подобни измами са изключително широко разпространени у нас в последно време. Най-често на уловката на измамниците се ловят предимно стари хора, които не могат да преценят дали представящия се за техен роднина по телефона мъж ги лъже или не. Така често възрастният мъж или жена отива на уречената среща и дава без проблем понякога и не малки суми в размер на 2 – 3 хиляди лева. В замяна получава пакет, в който според измамниците има скъпоструващи части за машини а в действителност има или ръждясали железа или парцали. Чак след това хората се досещат, че са измамени и алармират полицията. Оказва се обаче, че е твърде късно за това.

По ирония на съдбата обаче, звънейки безразборно на мобилни и домашни телефони подобни измамници попаднаха на колегата Николай Христов като поискаха от него да купи два ваучъра от по петдесет лева на мобилен оператор и да им издиктува номерата. Вместо те да излъжат журналиста на Дарик обаче се получи точно обратното. Ники успя да преметне уж неуловимите измамници и да ги запише по телефона без те да знаят. На всичкото отгоре вместо реални номера на ваучъри за зареждане на мобилни телефони, те получиха фалшиви. Дарик естествено разполага с номера на мобилния телефон, от който измамниците се обадиха на колегата и ще го предостави на полицията.

Десетки са начините за измами по телефона, на които в последно време стават жертви предимно стари и наивни хора у нас. Повечето от измамите естествено се извършват по телефона като обаждането става обикновено от предплатена карта на мобилен оператор. Анонимността при закупуването на такива карти дава възможност на измамниците безнаказано да се обаждат а после изключително трудно могат да бъдат засечени от полицията. Макар на пръв поглед подобен начин да те излъжат да изглежда доста идиотски – факт е, че в България има страшно много хора, които се връзват и така се разделят с не малки суми пари.

Едни от най-често срещаните измами, при които материалните щети са значителни изглеждат по следния начин. На мобилния телефон на потърпевшия звъни човек, който му припомня отдавнашно познанство или общи познати и предлага участие в сделка с привлекателна печалба. Предмет на бизнеса са части и съоръжения за машини, за които реално има търсене на пазара - игли за маслобойни, елеваторни водачи, резервни части за електроуреди и така нататък. Всичко се представя като напълно уредено – непознатият твърди, че е намерил продавач, който разполага със стоката и купувач, който да я изкупи на два пъти по-висока цена. От потърпевшия се очаква само да участва с определена сума и да прибере цялата огромна печалба, като отдели за своя телефонен посредник 20% от нея.

В продължение на няколко дни потърпевшият има възможност да общува – все по телефона - с всички участващи страни, които потвърждават готовността си да участват в сделката при тези условия. Обикновено срещата с доставчика се насрочва извън града или в друго населено място, където потърпевшият закупува срещу няколко хиляди лева рула с нарязана стара транспортна лента или бракувани метални детайли. Мястото на срещата често се променя многократно. Купувачът, разбира се, не може да бъде открит. При всички случаи участието в сделка, договаряна само по телефона, без оферти, договори и финансовоотчетни документи, но пък с обещания за огромни печалби, носи висок риск за измама. Ако получите подобно предложение, преди да сте вложили средства, консултирайте се с полицията, за да се уверите, че няма да бъдете въвлечени в престъпление.

Друга сред най разпространените измами в последно време е така наречената подмяна на фалшиви банкноти. Този вид измами се прилагат напоследък в по-малките градове. Извършват се в района на кредитни учреждения спрямо хора, току-що изтеглили голяма сума пари. На около 100 м от банката клиентът е настигнат от подходящо облечен за банков чиновник или охранител, който му съобщава, че в банката е постъпила партида фалшиви или белязани от полицията банкноти и изтеглената от него сума е изплатена от тях. За по -голяма сигурност, подмяната им с редовни банкноти трябва да бъде извършена в изнесен офис на банката или автомобил. Измамникът отвежда потърпевшия до обществена сграда с повече входове и изходи оставя го да изчака във фоайе или чакалня и не се връща повече. Извършителите се ориентират изключително към възрастни хора и с влошено зрение. Полицията препоръчва на гражданите в подобен случай да изберат един от двата безопасни варианта: да кажат на чиновника, че ще отнесат парите за проверка в полицията и ако наистина се окажат фалшиви или белязани, ще се върнат да ги подменят; да се върнат веднага на касата в банката с или без чиновника.

Съществуват естествено и други видове измами разпространени у нас.

Известен трик на измамниците е да звънят на вратата на дома и да се представят за далечни роднини или отдавнашни познати на домакина и да го склоняват да ги покани в жилището, за да им услужи с известна сума назаем, под предлог, че са закъсали, предстои пътуване, ремонт на автомобил, лечение.Ако, въпреки предпазните мерки, станете жертва на измама или бъдете посетен от лица, предлагащи услуги по описаните схеми, незабавно сигнализирайте в полицията.

В последно време най-масово се прилага именно измамната схема, в която попадна и нашият колега Ники Христов. От началото на септември най-новият вид измама е свързана с ваучери за мобилни телефони. Измамниците се облагодетелстват със суми между 100 и 200 лв., като принуждават потърпевшите да закупуват ваучери на различни мобилни оператори и да им диктуват кодовете за активиране на номера. При въвеждане на номера в телефона си, извършителите добавят към сметката му суми, съответстваща на стойността на ваучерите.

Според разследващите, лицата извършващи този род измами са няколко и използват два основни сценария.

При първия сценарий измамникът се обажда на домашните телефони на възрастни хора и се представят като техен племенник, без да съобщават името си. В много от случаите потърпевшият сам назовава името на свой племенник и пита “Ти ли си?. Измамникът се възползва от заблудата, която вече е създал и започва да убеждава своя мним роднина, че има финансови затруднения, а му се налага да провежда телефонни разговори. Помолва го да закупи ваучери на различни мобилни оператори и да му продиктува идентификационните номера. Убедителен и находчив, мнимият роднина успява да провокира у потърпевшия съчувствие и в желанието си да помогне на близък човек, той изпълнява молбите му. Характерно при тези случаи е, че измамниците разполагат предварително с телефоните на потърпевшите.

При втория сценарий непознат се обажда на мобилния или на домашния телефон на гражданин и се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин. Полицаят назовава името на тъжителя и му разпорежда веднага щом затвори, да му позвъни на посочен мобилен телефон, за да си спести проблеми с прокуратура, или следствие. Мнимият служител се стреми да задържи гражданина на линията колкото е възможно по-дълго. Убеждава го, че е извършил административно нарушение, за което дължи глоба. Глобата може да заплати по два начина – като се яви в съответното РПУ или като закупи ваучери към определени мобилни оператори и му диктува серийните номера. Притеснен и объркан, тъжителят обикновено изпълнява всичко, което мнимият служител на реда му разпорежда.

Точно по тази схема измамник позвъни на нашия репортер Николай Христов и представяйки се негов близък под името Никола поискаха от него да купи два ваучъра от по петдесет лева на мобилен оператор и да издиктува номерата им по телефона. Така вместо да излъжат поредната жертва – неизвестните измамници които твърдяха, че са от село Веселиново Шуменско сами се заплетоха в лъжите си. Половин час по-късно те наистина получиха обаждане по телефона, но вместо истинските номера на ваучърите си записаха фалшиви а и целият разговор беше записан по телефона. Естествено след като им беше зададен въпроса откъде знаят номера на телефона на нашия колега, връзката прекъсна.

Чуйте в звуковия файл как измамника - мнимият Никола от село Веселиново- разговаря с Ники Христов.

За тези карти се обаждам. Нали си казал да издиктуваме нещо.

Да

По какъв начин ще ми ги върнеш тези пари, защото ги имам в момента, но…

Аз към 17,30-18.00 часа ще бъда у вас.

Къде?

Във Варна, де, къде?

Ти от къде знаеш аз къде живея?

Аз, като сляза във Варна, ще ти се обадя, за да ме посрещнеш.

Ти, когато слезеш във Варна ще ми звъннеш…

… и ти ще дойдеш да ме посрещнеш.

Ще ми кажеш някакво място, направо ще се уговорим, ако искаш, там да ми дадеш парите.

Да, да. Издиктувайте ми GSM номер.

Пишеш ли?

Да, пиша. Кажи и другия.

А ти как се казваше?

Никола.

А ти откъде ми знаеш телефона?

Затваря телефона.

Може би е добре да кажем и номера, от който измамниците се обадиха на колегата – 0889 399 186. Това обаче се оказа предплатена карта, която вече е на гласова пощенска кутия. По Дарик радио ще чуете и мнението на експерти от Икономическа полиция за това как става така че стотици българи се връзват на тази на пръв поглед недодялана схема на измама.

Според полицаи подобни схеми на измама са факт, защото повечето от българските пенсионери доколкото има заделени пари, рядко ги държат в банка. Възрастните хора са хитовите клиенти на измамниците. С минимум разходи престъпниците се обогатяват с тлъсти суми, заделяни с години от наивните старци. На прага ви се появява непознат, който се представя за приятел на сина ви и трябва да му занесе 2000 лева. Налудничаво е да му повярвате. Но, оказва се, такива схеми работят безотказно и само вече пострадали от тях са склонни да се усъмнят в искреността на случайните си гости.

Изобретателността на измамниците е правопропорционална на наивното поведение у възрастните. Запознаването с популярните схеми, разкриването им никога не може да защити нарочените жертви от изобретателните измамници.

Показателен е изключително дръзкият измамник, който преди близо месец опита по сходен начин да измами не примерно 80-годишен пенсионер, а министъра на земеделието и горите Нихат Кабил. 40-годишният ром от Сливен се представи по телефона за здравния министър Радослав Гайдарски и поиска от Кабил 1300 лева за спешна операция. Естествено, опитът му се оказа несполучлив и измамникът беше задържан. Демонстрираната дързост обаче показва, че измамниците трудно могат да бъдат сплашени.

Потърсихме и мнението по темата на експерти от Икономическа полиция.

Чуйте във втория звуков файл как експертът в борбата с подобни престъпления Георги Стойков коментира случаите на подобни измами.

С Георги Стойков разговаря Светослава Кузманова.

Господин Стойков, какви данни има „Икономическа полиция” за подобни групи измамници?

В настоящия момент се осъществяват може би две или три по-разпространени схеми за измама сред гражданите. Обикновено се обаждат на домашния или мобилния телефон с предложение за нещо:дали ще бъде за търговска сделка, дали ще бъде за предоставяне от гражданите на суми на дадено лице за лечение на негов близък. Схемата е една и съща, просто схемата е различна.

От известно време се осъществяват измами, които се извършват по следната схема: Обажда се даден човек, предлага търговска сделка, като преди това целта му е да установи контакт, като се представи за близък на този, на когото се обажда.

Тъй като не разполага с информация за близките на човека, на когото се обажда, той изчаква човекът да спомене някое име, след което започва на тази база да изгражда реализацията на измамната схема.

Обикновено се стига до схема, ако гражданинът прояви интерес към сделката. Ако не прояви интерес се прекъсва контакта.

И в момента разполагаме с информация за извършване на измами чрез предоставяне на ваучери, отправяне на предложения за други сделки, но основното в тези предложения е, че лицето, което Ви се обажда, е неизвестно. То разчита на Вашата реакция и от нея определя по-нататък своята тактика.

Аз апелирам към гражданите да приложат една от следните мерки, с която да не допуснат да бъдат обект на измами: когато се обади такъв човек, да проверяват информацията, тоест обаждания на свои близки, за които измамниците евентуално се представят, може да попитат за някакви събития, които са по-лични или са от по-далечното минало, за да проверят дали наистина се обажда това лице. Но най-важното е да не се реагира прибързано, тъй като това са и предложения за някаква печалба, която ще се реализира в бъдеще. Гражданите не трябва да се подвеждат по лесната печалба, много е важно да проверяват информацията.

Другите мерки, които евентуално биха могли да се предприемат, това е незабавно да бъдат уведомени органите на полицията, за да може съвместно да се проверят мероприятия, чрез които да могат да се установят извършителите.

Често ли получавате сигнали за подобни измами?

По принцип да, но напоследък тези сигнали намаляха и считам, че това до някъде е в резултат на доброто взаимодействие между гражданите и полицията. Смятам също, че добро положително влияние оказаха средствата за масова информация.

След като наблюдавате подобни измами, как действат тези хора: сами ли работят или можем да говорим за някакви малки банди, организирано?

В някои от случаите се действа индивидуално, но в повечето – предимно измамите с ремъци и резервни части, смятаме, че том се действа в група по двама, по трима човек, просто такава е схемата, която са разработили. Едно лице Ви се обажда и се представя за Ваш роднина. Друг човек продава някакви части и Вие трябва да се свържете с него и трети човек, който е последващ купувач на тези части, тоест чрез него Вие ще реализирате някаква печалба. В случая имаме ангажирани три роли, а зад тези три роли дали се крият трима човека, вече е отделен въпрос.