Множество скандали около сградата на Алабин 39
Множество скандали около сградата на Алабин 39 / netinfo

Все още няма виновни за смъртта на Деница Ченишева и Петрина Христова – двете момичета, които загинаха затрупани от отломките на срутилата се сграда на софийската улица „Алабин” 39.Следственото дело в прокуратурата е образувано срещу неизвестен извършител, а имената на хората, които реално са виновни за тази трагедия, за момента остават неизвестни. Ясно е едно – сградата на „Алабин” е била застрахована и ипотекирана срещу доста големи суми в „Евроинс” и Кооперативна търговска банка, и че от подобен инцидент във всички случаи печелят собствениците й, които и да са те.

До ден-днешен не е ясно кой всъщност е собственик на рухналата сграда – фирма „Хрисома” на Мая Кирчева или други лица, стоящи зад нея. Не е много прозрачен и начинът, по който сградата е продадена от бившето общинско дружество „БКС-Средец” на фирма „Хрисома”, както и това дали дружеството има дял в магазина за обувки, намиращ се на партера на сградата. Най-мътен обаче остава въпросът за това, кой всъщност е трябвало да извърши ремонта, кой не е изпълнил предписанията на общината, и дали наистина мистериозният собственик на къщата на „Алабин” я е срутил нарочно, за да може да си изгради луксозна офис сграда или хотел на празното място.

Оказва се, че зад общинската фирма „БКС-Средец” стоят имената на хора като изпълнителния директор на „Софарма” Огнян Донев. Според предишно разследване на „Афера” името на Огнян Донев се свързва с кръга „Софиянски” и бившия председател на борда на директорите на Общинска банка Любомир Павлов. Според запознати дружеството „БКС-Средец” е било приватизирано по същата схема, както „Софийски аптеки” и други общински дружества.

Именно за това – как делът на общината в подобни сгради отива в частни ръце и по какъв начин е намесено името на „БКС-Средец” в инцидента ще стане въпрос в настоящата „Афера”.

Две имена излизат на преден план при разследването на причините за срутването на сградата на „Алабин” 39 в столицата, съобщават за „Дарик” радио източници от прокуратурата. Това са Ема Бочева и Красимира Пеева, които са мажоритарни акционери на "БКС-Средец" АД. През 2005 г. двете дами успяват да превземат властта в бившата общинска фирма, приватизирана пет години по-рано. Малко преди трагедията на „Алабин” "БКС Средец” продава своя дял – една трета от сградата – на фирма "Хрисома", която по същото време купува и останалата част от сградата от наследниците на богатия еврейски род на Дора и Барух Конфино.

Малко са хората, които знаят, че по времето на сделката срещу Бочева и Пеева върви следствено дело за присвояване. Прокуратурата се опитва да установи как в периода декември 2005 г.- януари 2006 г. са продадени на изплащане 19 имота на БКС в центъра на София без знанието на Надзорния съвет по цени на данъчна оценка. Бочева и Пеева се проверяват и откровено казано за „присвояване на дружеството”. Има данни, че регистрирането им като мажоритарни акционери в "БКС-Средец" е станало със странни временни удостоверения, твърдят източници на „Дарик” от прокуратурата.

Всъщност според неофициална информация, до края на 2003 г. част от къщата на "Алабин" 39 е собственост на "БКС-Средец". Тя е одържавена през 1949 г., след като собственикът й, очният лекар Барух Конфино, заминава за град Хайфа, Северен Израел.

Според източници на „Дарик” обаче, собствениците на фирмата са били наясно, че сградата е в окаяно състояние. Още през 2003 г. в Националния институт за паметниците на културата простъпва сигнал, че въпросната стара постройка е опасна. Директорът на института Георги Угринов реагира мигновено. Той сезира кмета на община Средец, в резултат на което е създадена комисия от експерти и общинари. След проверката кметът на общината подписва и заповед, според която собствениците трябва да укрепят зданието. Повече от три години, обаче, заповедта му остава неизпълнена.

Ема Бочева е изпълнителен директор на "БКС-Средец" още преди приватизацията на дружеството през 2000 г. Красимира Бонева-Пеева е дългогодишен брокер на недвижими имоти във фирмата. Точно поради тази причина неофициални източници на „Дарик” от прокуратурата твърдят че има реалната възможност двете жени да се окажат подведени под отговорност за инцидента.

Така на практика освен фирма „Хрисома” и нейните собственици Мая и Георги Кирчеви, отговорност за рухването на сградата могат да понесат и мажоритарните собственици на „БКС-Средец”. В момента и прокуратурата, и Инспекторатът на Столична община работят по установяване на истината около собствеността на сградата на „Алабин” 39. Не е ясно обаче, кой е бил собственик на магазина за обувки, който се е намирал на партера на сградата, и не са установени финансовите взаимоотношения между бившето общинско дружество и наемателите на магазина и фирма „Хрисома”. Кой на кого какво е отдал под наем за момента не е ясно. Може би поради тази причина и директорът на столичния инспекторат Гален Ганчев обясни пред „Дарик” радио, че за момента случаят не е изяснен докрай от властите. Ето какво каза той:

„БКС-Средец” е приватизирано още през 1999 г. Има 2,33% които са останали на общината, ако не се лъжа.Сега изцяло сме насочили усилия и в Следствието са се разследва от гладна точка на сградата: как е купена, кои са били собствениците и така нататък. Има и съмнения за някакви покани за Общото събрание на БКС, били сме поканени пък не сме участвали.

Нещата не са изяснени напълно около сградата?

Не напълно точно в този момент. Общината има 2,33% процента във фирмата и като съсобственик би трябвало да има някакво дялово участие и съответно на базата на това да прибира дивиденти. Но понеже тук стана въпрос за покани за Общото събрание, на което евентуално сме били поканени, пък не сме участвали изяснява се дали има такова нещо или не, както и ако има, дали тези покани са били отправени редовно, дали са били разписани от съответно длъжностно лице и така нататък.

Изясни ли се точно каква е била собствеността на „БКС-Средец”?

Сградата си е на частни лица, които с реституционни потенции пред съда са си възстановили собствеността и след това са я продали. Така че там не може да има претенции, това си е частна собственост. Трябва да се изясни въпросът с магазина, но засега данните сочат, че и той е продаден, значи всичко там е продадено.

Значи „БКС-Средец” не е имала собственост върху сградата в момента на срутването й?

Засега така мислим. Проверяваме документите, за да бъдем категорични. Ще проверим нещата и ще Ви кажем.

Нашето проучване установи, че имотът е бил обект на постоянни съдебни спорове в последните години. Магазинът на приземния етаж е бил включен в капитала на бившата общинска фирма "БКС-Средец“. Така той е станал частен заедно с останалите активи при приватизацията на дружеството от РМД през 1999 г.

Междувременно към имота са предявени реституционни претенции от наследниците на д-р Барух Конфино - българин от еврейски произход. Проверката показа, че той е включил имота като апортна вноска в съществувалото тогава акционерно дружество "Баит“ през 1924 г. Впоследствие сградата е била извадена от активите на дружеството, а на нейно място е била внесена сума, равняваща се на получените срещу апорта акции. Този факт е причината за спора около собствеността върху сградата, които продължават и до деня на фаталното й рухване.

На 5 август тази година представители на "Хрисома“ пристигнали в магазина, намиращ се в сградата, придружени от частен съдия-изпълнител, и започнали да изнасят имуществото от магазина за обувки. Освен стоката, от магазина били изнесени и всички мебели. Демонтирани били дори окаченият таван, подовите настилки и облицовките от стените. Като основание за действията си те представили изпълнителен лист, издаден в полза на наследниците на Дора и Барух Конфино.

Според шефа на "Кристико“ реституцията на имота е незаконна, тъй като сградата е била разрушена от паднал снаряд при бомбардировките над София по време на Втората световна война и впоследствие е била възстановена с пари от държавния бюджет. Затова по думите на Кристиян Кръстев тя не е трябвало да бъде реституирана като останалите одържавени имоти.Още повече, че незнайно защо договорът на магазина за обувки е подписан с дружеството „БКС-Средец”.

Изпълнителната директорка на "БКС-Средец" АД Ема Бочева, която е продала на фирма "Хрисома" част от сградата на "Алабин" 39, е следствена от четири месеца, съобщиха за „Дарик” радио от прокуратурата. В началото на май Софийската градска прокуратура разпореди дознание срещу нея за това, че в края на 1995 г. и началото на 2006 г. е продала по занижени цени 19 недвижими имота на дружеството в центъра на София. Бочева е привлечена и за длъжностно присвояване, след като на 26 февруари 2006 г. прехвърля безвъзмездно 58 556 акции от капитала на "БКС Средец" на фирма "Нитормо" ООД. Друго полицейско разследване в момента установява как Ема Бонева и колежката й в дружеството Красимира Пеева са се оказали мажоритарни акционери в "БКС Средец" АД.

Може би по същия начин двуетажна къща на ул. "Цар Иван Шишман" е била продадена заедно с мястото под нея за 32 000 лева.

Историята на рухналата сграда на "Алабин" 39 крие лавина от далавери и скандали. Те може би изобщо нямаше да бъдат огласени, ако не беше се случила трагедията на 19 септември. Колко и какви са те, тепърва ще се разбере. Засега изплува аферата с фирма "БКС Средец", която преди месец продава къщата убиец на "Хрисома". Изпълнителната директорка Ема Бочева подписва сделката, без да е изпълнена кметска заповед още от 2003 г. за незабавен ремонт и укрепване на 94-годишната сграда.

"БКС-Средец" е общинска фирма до 1999 г., когато се приватизира чрез работническо-мениджърско дружество. Новото акционерно дружество придобива 75% от акциите, останалите 25% остават общински до 2003 г. Основните акционери са двама - Венцислав Стоев, който става шеф на Надзорния съвет, и добре познатия изпълнителен директор на фармацевтичната компания „Софарма” Огнян Донев. Те инвестират във фирмата 6 млн. лв. свои средства, повечето от които са теглени на кредит. Изпълнителната директорка на общинското БКС Ема Бочева запазва поста си. До есента на 2005 г., когато мажоритарните акционери решават да модернизират дружеството, всичко върви гладко. „БКС-Средец” е погасило всички свои задължения, натрупало е дори 1,6 млн. лв. печалба от ремонти, рехабилитация и отдаване под наем на недвижими имоти.

В началото на декември 2005 г. Венцислав Стоев информира изпълнителната директорка за предстоящата модернизация на фирмата. Няколко седмици по-късно Ема Бочева и Красимира Пеева, брокер на недвижими имоти, заявяват пред Стоев, че искат да напуснат. И заради добрата им работа желаят да получат по няколко недвижими имота безплатно. Естествено, следва отказ. Месец и половина по-късно обаче става ясно, че 19 имота в центъра на София са били продадени на фирми и частни лица. 19-те къщи, апартаменти, магазини и гаражи са в идеалния център. Продадени са на цени, почти равни на данъчните им оценки, при това на разсрочено плащане. Сделките са подписани от изпълнителния директор Ема Бочева. Купувач на част от имотите е фирма "Ниторно" ООД с управител Васил Монев. Освен всичко това седмица след изготвянето на последния нотариален акт на 26 февруари 2006 г. Бочева безвъзмездно прехвърля на "Ниторно" 58 556 акции от капитала на "БКС Средец".

След тази направо казано фиктивна продажба прокуратурата е незабавно известена за далаверата и започва проверка. През май 2006 г. срещу Бочева е образувано досъдебно производство за присвояване в особено големи размери, като длъжностно лице. Според запознати недвижимите имоти са могли да бъдат продадени по пазарни цени за 14 млн. лв., но са били спазарени за около половин милион. Дни по-късно в съда са внесени документи за проведени общи събрания на БКС, в които дамите са представени като мажоритарни акционери. Внесени са и временни удостоверения за това, а Стоев е изваден от дружеството. Въпреки жалбите на "старото" ръководство, съдът регистрира новите мажоритарни акционери и промените в дружеството.

Говори се, че рамо на далаверата е ударил висш общинар, който в крайна сметка е получил една трета от дружеството, вкарвайки в управата свой съдружник. В момента вървят две дознания в СДВР и Първо РПУ, които разплитат незаконните разпродажби на имоти и съмнителните пререгистрации в съда. Според запознати обаче самата приватизация на дружеството „БКС-Средец” е станала по доста странен начин. Общинският съветник Мичо Райковски съобщи, че дружества подобни на „БКС Средец”, са били приватизирани по начин, ощетяващ общината с десетки милиони лева.

Нашето проучване установи, че имотът е бил обект на постоянни съдебни спорове в последните години. Магазинът на приземния етаж и е бил включен в капитала на бившата общинска фирма "БКС-Средец“. Така той е станал частен заедно с останалите активи при приватизацията на дружеството от РМД през 1999 г.

Междувременно към имота са предявени реституционни претенции от наследниците на д-р Барух Конфино - българин от еврейски произход. Проверката на вестника показа, че той е включил имота като апортна вноска в съществувалото тогава акционерно дружество "Баит“ през 1924 г. Впоследствие сградата е била извадена от активите на дружеството, а на нейно място е била внесена, равняваща се на получените срещу апорта акции. Този факт е причината за спора около собствеността върху сградата, които продължават и до деня на фаталното й рухване.

Както много други сгради в центъра на столицата, имотът е бил национализиран след 9 септември 1944 г. За бивш собственик обаче е било записано дружеството "Баит“ вместо наследниците на Барух Конфино. По-късно те са поискали имотът да им бъде реституиран, но общината е отказала. След дълги съдебни битки наследниците на фамилията Конфино успяват да си възстановят собствеността върху сградата, като предишният областен управител на София Росен Владимиров издава заповед през 2004, с която апортирането на имота в "БКС Средец“ е обявено за незаконно. Той нарежда владението на имота да се предаде на наследниците на Дора и Барух Конфино - бивши акционери в АД "Баит“.

Първият им опит да влязат в сградата с помощта на изпълнителен лист е неуспешен. След като виждат, че няма да могат реално да встъпят в имота, наследниците Исак и Линда Конфино решават да го продадат на фирмата "Хрисома“ ООД. Тя купува четириетажната сграда през 2004 г. Влизането на фирма „Хрисома” във владение обаче става след скандали с наемателите на магазина - фирмата "Кристико“ ЕООД, която е официален представител на обувките „Bata” за България. Тя е имала договор с "БКС-Средец“ за ползване на магазина под наем, който е за срок от още две години по думите на управителя й Кристиян Кръстев, бивш депутат от партията на Жорж Ганчев Български бизнес блок.

На 5 август представители на "Хрисома“ пристигнали в магазина, придружени от частен съдия-изпълнител, и започнали да изнасят имуществото от магазина за обувки. Освен стоката от магазина били изнесени и всички мебели. Демонтирани били дори окаченият таван, подовите настилки и облицовките от стените. Като основание за действията си те представили изпълнителен лист, издаден в полза на наследниците на Дора и Барух Конфино. Според шефа на "Кристико“ реституцията на имота е незаконна, тъй като сградата била разрушена от паднал снаряд при бомбардировките над София по време на Втората световна война и впоследствие е била възстановена с пари от държавния бюджет. Затова по думите на Кръстев тя не е трябвало да бъде реституирана като останалите одържавени имоти.