Какво е състоянието на наркопазара у нас?
Какво е състоянието на наркопазара у нас? / netinfo
Само преди дни на заседание на Комисията за превенция на престъпността у нас беше изнесен поредният доклад за пазара на наркотици у нас в присъствието на министъра на вътрешните работи Румен Петков и началника на Главната дирекция на полицията главен комисар Валентин Петров.

Според изследването пазарът на дрога в България се държи от същите хора, които го контролираха преди четири години. Което не е съвсем така. Защото две трети от босовете на наркотиците у нас през изминалите три – четири години са отстранени поради различни причини. Едни са убити други – в чужбина, а трети – в ареста. Така че в момента картината на пазара на дрога у нас изглежда доста динамична и в същото време няма нищо общо с тази от 2003 година. Пазарът на хероин почти изчезва въпреки твърденията на част от ръководството на МВР, че този вид наркотик остава най-проблемният в България.

Какво е истинското лице на наркопазара в България в момента ще ви разкажем в настоящата „Афера”. Ще се опитаме и да ви разкажем каква е схемата, по която наркотикът влиза у нас, преработва се, разделя се на дози и след това се продава на улицата. Защото според разследване на Дарик радио се оказва, че в момента най-проблемният наркотик в страната са амфетамините, като те се продават и употребяват най-често дори и от подрастващи, които нямат зависимост към наркотиците. Оказва се, че амфетамини се продават навсякъде – и на улицата пред заведенията, и в самите нощни клубове, а цената им е достатъчно ниска, за да зариби всеки, тръгнал на дискотека и искащ да рискува тийнейджър. За сметка на това пък хероин вече се предлага на ограничени места в големите градове. Цената му през последните месеци е паднала няколко пъти, а причината за това е намалял интерес от страна на зависимите.

Бум в продажбите отчита кокаинът. Макар все още този вид дрога да държи относително висока цена – 100 долара за доза, кокаинът се оказва доста продаван в последните година-две в България, твърдят полицаи. Неслучайно според докладите на Центъра за изследване на демокрацията в последните години у нас кокаиновите наркомани са се увеличили поне двойно, макар че повечето от тях спадат към сравнително заможната част на населението у нас. Най-честите клиенти на белия прах, идващ от Колумбия и Венецуела, са модерни млади хора, каращи скъпи коли и обличащи се от луксозните бутици. Според полицаи точно кокаиновите наркомани са най-трудно откриваеми, тъй като нищо в държанието и във външния им вид не издава това, че са пристрастени към дрогата.

България вече не е на пътя на наркотиците и в резултат на добрата работа на полицията – това сочат част от докладите на вътрешното ни министерство,представени пред обществеността в България. Според тях каналите за трафик на различни видове наркотици са се изместили през последните години в резултат на добрата работа на българските власти. Неофициално обаче от ГДБОП разказват, че в действителност каналите са други, но това не се дължи на работата на местната полиция, а по-скоро на волята на наркобосовете. Само преди година нещата в този вид бизнес изглеждаха така: хероинът минаваше по така наречения „Балкански път”. Пратките се изпращаха от Афганистан или Пакистан – това са две от държавите с най-голямо производство на този вид дрога. След това хероинът минава през Турция, където най-често са и организаторите на каналите. От Турция дрогата влиза в България, а от там достига до Европа и САЩ, където пазарът е най-голям.

Пътят на другия основен вид дрога – кокаина, започваше най често от северното пристанище на Колумбия – Баранкия, след което дрогата минава през Испания. От там с контейнери, замаскиран като различни видове стока, кокаинът стига до българското пристанище Варна. След неколкодневен престой в складове под митнически контрол кокаинът излиза от България и поема със самолет или кораб към Холандия.По пътя обаче документите на контейнерите с кокаин са сменени няколко пъти и така следите на практика се губят от властите в Европейския съюз.Точно в обратната посока пък пътуват синтетичните наркотици, които са най-разпространени в момента. Те се произвеждат най-често в лаборатории в Близкия изток – Йордания, Сирия или Ливан, или пък в тайни складове в Западна Европа. Пътят обаче на амфетамините винаги завършва в арабския свят където е и най-голямо потреблението на такъв вид дрога. Количествата, които влизат и остават в България, са малки, но стигат за задоволяване на вътрешното потребление.

Полицията обаче твърди, че от месец-два насам тази картина на пътя на наркотиците се е променила. Дрогата вече заобикаля България и стига до крайните си дестинации посредством други пътища, където контролът е занижен. Така например хероинът минавал през северния път, който започва отново от Афганистан и минава през бившите съветски републики, след това през Русия и от там влиза в Европейския съюз. Кокаинът минава вече не през България, а през Западна Африка – става дума за Нигерия и Сиера Леоне, а от там дрогата стига до Мароко и така влиза в Испания и Холандия. Оказва се обаче, че въпреки че тези данни до известна степен са верни, то в трафика на кокаин през Западна Африка масово участват българи. Те са най вече в ролята на мулетата, които гълтат по няколко капсули с дрога и така я пренасят през граница. Този път на кокаина обаче е доста опасен, тъй като за разлика от България в повечето африкански държави за пренос на дрога наказанието е смърт.

Очаквайте ексклузивно интервю в някое от следващите издания на предаването Афера по Дарик с момиче, участвало в подобна схема за трафик на кокаин през Нигерия. От разказа й ще разберете какви рискове се поемат и колко е заплащането за това да погълнеш 10 капсули с по 100 грама кокаин във всяка.

Експерти твърдят, че точно трафика на дрога през България определя и облика на българската наркопрестъпност. Групировките се създават или изчезват в зависимост от волята на големите босове, които най-често са зад граница. Приблизително 10 са големите играчи в този вид бизнес в България в момента, разказват за Дарик експерти от ГДБОП, пожелали анонимност. Повечето от тях са участници в някои от бившите силови групировки преди време. След смъртта на Георги Илиев и разпада на империята ВИС търговията и трафикът с дрога се поемат от хора, които са били преди време в близкото му обкръжение. Според разработка на Центъра за изследване на демокрацията, представена преди ден, пазарът в София се контролира еднолично от Златомир Иванов – Баретата. Под него има седем отговорници по райони, които държат отделните по-големи квартали. Оказва се обаче, че освен Златко Баретата има и други играчи. Това са хора, които са отговаряли за наркотрафика и в бившата ВИС. Част от тях са в чужбина, а имената им ще спестим поради съображения на екипа ни.

Така вместо един лидер пазарът на дрога в столицата се държи от поне трима души. В момента между отделните кланове на бившата ВИС има сключено примирие, като районите, където всеки може да продава наркотици са регулирани и разпределени до послединя метър. В бизнеса с дрога в София участват и хора на другия застрахователен колос от преди години – СИК. Те обаче държат по-малки райони, като сред ъндърграунда се говори, че бившите сикаджии са се специализирали в трафик на дрога зад граница. От МВР разказват, макар и с неохота, че именно хора на тази бивша групировка участват най-масово в превоза на дрогата от Латинска Америка за Европа или Африка. Всъщност в момента ясна граница между двете групировки няма, като дилъри и босове на средно ниво в София често минават на страната на различните по-големи играчи, стига да получат по-добри условия. В ромската част на столицата пък бизнесът с наркотици се държи все още от хора на простреляния преди време Кирил Кирилов – Японеца. Неговите хора все още контролират ромските квартали – там е и единственото място в момента, в което се продава масово хероин.

Цената на дрогата в София в момента е доста по-ниска от останалите по-големи градове в страната. Става въпрос за Варна и Бургас. Както Дарик ви съобщи преди близо месец масово дребни дилъри от други градове идват в столицата и пазаруват, след което продават наркотиците в родните си градове, а печалбата прибират в джоба си. Точно тази статистика беше потвърдена преди ден и от изследването на Центъра за изследване на демокрацията, които обявиха, че според техни данни цената на наркотиците във Варна е по-висока от тази в София. Ние от „Афера” добавяме, че същото е положението и в Бургас. Тези ниски цени в София са в резултат от различните играчи на пазара, които продават на различна цена. От ГДБОП разказват пред Дарик, че част от наркоразстрелите в столицата са именно заради подбиване на цените на дрогата. Има и негласна конкуренция между отделните групировки за това кой да продава дрога в различните заведения. За да придобие право да продава дрога, наркодилърът е длъжен да плати на собствениците на заведението еднократна такса от десетина хиляди лева, след което получава правото да пласира дрога, без да бъде гонен и бит от охраната.

Уличните пласьори пък са следени от силови бригади на босовете, които при най-малката проява на неподчинение пребиват дилъра и го изключват от бизнеса за няколко месеца. Такъв беше случаят, станал наскоро в столичния квартал „Младост”, където на дилър на кокаин бяха отрязани ушите заради това, че е прибирал част от печалбата от дрогата за себе си. Все още полицията не е открила нито извършителите, нито поръчителите на издевателството. Често по-едрите дилъри на дрога притежават и някакъв друг вид дребен бизнес, с който оправдават нереално високите си доходи пред властите. Това най-често е или заложна къща или участие в малка лизингова компания. Така парите от дрогата могат да бъдат изпрани най-лесно без въобще някой да се усъмни в произхода им. Често дори подобни съмнителни заложни къщи купуват наред вещи и имоти, без дори да направят и най-малката справка за произхода им или за състоянието им. Просто защото парите, с които са купени, са придобити от наркотици или друга подобна дейност и просто трябва да бъдат изпрани.

Това е накратко положението в момента на пазара на дрога в София. Според данни на полицията в цялата страна има приблизително 1000 дилъри. По данни на експерти обаче само в София дилърите на наркотици са не по-малко от 1700 души. Което означава, че в цялата страна наркоразпространителите са повече от 2000 души.

И тъй като за положението на наркопазара в другия голям пазар на Варна сме говорили доста в предаването „Афера” и сме ви разказвали кой държи дрогата в този морски град сега отиваме на юг в Бургас, където картината е не по-малко динамична от тази в София. След като през месец март тази година полицията задържа най-големия бос по южното Черноморие Димитър Желязков–Очите и цялата му престъпна група, на пазара на дрога в Бургас няма човек, който да контролира дребните дилъри. Дълго време това правеше известният на полицията Янко Гюров, известен като Янко-Помориеца. След като и той попадна в ареста, заедно с началника си Митьо-Очите, обаче наркоразпространителите в Бургас се оказаха без шеф за дълго време.

Всъщност името на Янко-Помориеца става известно още преди три години, когато той дръзва да се опълчи на все още живия бос на ВИС Георги Илиев. Помориеца отказва да плаща на началниците си в София, заради което е глобен от Илиев, а двама от хората му – Тошко–Малкотърновеца и Димитър Видинлиев–Релакса, са простреляни от хора на Жоро Илиев. Полицаи разказват че Помориеца се отличавал с агресивност и че често е заставал на пътя на доста по големи от него фигури. Именно той връща и рекета по южното Черноморие като по този начин към Митьо-Очите започват да текат доста сериозни парични потоци. След ареста на бандата обаче се говори, че мястото на Очите вече е заето от нов бос – турчин, който е успял само за месец-два да подчини със сила дребните дилъри на дрога да продават за него.

Пазарът обаче вече не е единен, като Несебър и Слънчев бряг, от една страна, и Бургас, от друга страна, се държат от различни хора. Те обаче са принудени да плащат на новия бос, тъй като не са достатъчно силни и независими. Едно излизане на Очите от ареста обаче ще доведе до нови улични стълкновения в Бургаско между отделните престъпни групи.

Въпреки че засега на наркопазара по южното Черноморие няма един силен бос като Митьо-Очите, там цената на дрогата продължава да бъде по-висока от тази в София. Говори се, че в началото на сезона цената на амфетамините е скочила поне два пъти заради големия брой туристи в региона, които на практика се оказват и най-големия пазар. Криминалисти прогнозират, че е вероятно някой от софийските босове скоро да се появи на пазара в Бургас, възползвайки се от отсъствието на Очите. Едва ли обаче скоро в южния черноморки град пазарът на наркотици ще бъде изцяло подчинен на един човек както беше по времето на Димитър Желязков. Подобно е и положението на пазара на наркотици в останалите по-големи градове на страната. Дрога продават различни дилъри, които не са подчинени на един-единствен бос, а работят за различни хора. Това често води до побои и опити за убийство. Експерти прогнозират, че този пазар все повече ще се раздробява на отделни независими един от друг райони, които няма да са подчинени на общ шеф.