Походът на вдъхновителите с Кристалин Чавдаров в 40 до 40
Походът на вдъхновителите с Кристалин Чавдаров в 40 до 40 / Sofia Photo Agency

Той е на 24 години, пътят му започва от Несебър, където учи в съвсем обикновено училище, след това преминава през образователната школа на Германия, но се завръща в България през 2009 година. Името му е Кристалин Чавдаров и попада в проекта "40 до 40" на Дарик като основател на проекта "Аз мога - тук и сега" - национално състезание по IT, информатика и визуални изкуства, което предоставя възможности на стотици деца.

Тази седмица стартира и най-новата му инициатива "Поход на вдъхновителите".

Какво вдъхновява Кристалин Чавдаров в ежедневието му, изпълнено с интересни проекти и какви примери иска да дава на подрастващите с тях - за това е следващият разговор в "Кой говори" по Дарик радио.

Добре дошъл на Кристалин Чавдаров. Ти беше отличен във връзка с твоята инициатива "Аз мога - тук и сега". Какво представлява? Струва ми се много ободряваща...

Кристалин Чавдаров:
Всеки човек трябва да си повтаря тази фраза сутрин, като се събуди... Ще се върна малко назад, в ученическите си години. Бях трикратен републикански шампион по информационни технологии и информатика "Джон Атанасов". Когато за първи път спечелих тази награда, ми подариха книгата "История на България" и една чаша, на която имаше изобразена костенурка и надпис "Съюз на математиците в България". Вдъхновен, заминах да уча в Германия. По-късно се върнах и си казах, че мога да се реализирам тук и сега.

Там и тогава не можеше ли в Германия?

Кристалин Чавдаров:
Можех и намерих себе си. Станах съсобственик на една компания в Германия.

Какво представлява тази компания?

Кристалин Чавдаров:
Тя е за уеб, реклама и интернет. Но реших да се върна в България.

Вървеше ли компанията?

Кристалин Чавдаров:
Все още върви, дори много добре.

Защо реши, че можеш точно тук, в България да реализираш твоите проекти?

Кристалин Чавдаров:
Винаги съм споделял философията на дядо ми, която гласи, че камъкът си тежи мястото. Аз съм роден в България, аз съм българин и се върнах у дома си. Прибрах се с една доста добра инвестиция.

Не ми се вярва, че си се върнал, само защото дядо ти е твърдял, че камъкът си тежи на мястото. Сигурно има други причини, друга мотивация?

Кристалин Чавдаров:
Повярвай ми, ако живееш повече от една година в чужбина, дори и в прекрасната Германия, за местното население си оставаш чужденец. Никога никой няма да ти каже директно, че си чужденец и не можеш да имаш свой бизнес или да учиш. Но когато вървиш по улиците, ти си различен. Когато видят личната ти карта, паспорта ти, ти се отличаваш. Това ми тежеше, не се чувствах особено комфортно и уютно в Германия.

Сега те разбирам. Върна се от Германия, имаше си вече компания, а и инвестиции. Как продължи проекта си?

Кристалин Чавдаров:
През 2010 мислех активно върху това как мога да продължа делото си, което ми помогна да стана това, което съм в момента. Състезанията по информационни технологии до 2010 година се провеждаха по следния начин. Участникът си подготвя вкъщи проекта, който трябва да представи. Явява се на състезанието и има 10 минути време, в което да го представи. Не смятам, че това е нещо обективно. Ненапразно нашето състезание се казва "Аз мога - тук и сега". Всеки ученик идва с ясната нагласа, че в събота в 8.00 ще разбере каква е задачата и ще работи осем часа само и единствено на това място.

Това е още едно състезание по информатика, но с различни правила. Те имат за цел да провокират участниците да покажат тук и сега какво могат...

Кристалин Чавдаров:
Това състезание в момента е най-посещаваното състезание в България.

Разкажи ни малко повече за това състезание. За какви деца е? На каква възраст?

Кристалин Чавдаров:
Състезанието е за деца от 8-ми до 12-ти клас, които имат афинитет към информационните технологии, към информатиката и визуалните изкуства. Има седем категории, които обединяват всички тези интереси. Провежда се в град Девин.

Какъв е смисълът на това състезание за децата?

Кристалин Чавдаров:
Има няколко неща, които са по-различни от всяко състезание не само в България, но и на Балканите. "Аз мога - тук и сега" освен че има за цел да направи едно нестандартно състезание, дава възможност на най-добрите деца да общуват помежду си. Специално жури има за задача да открие децата, които имат афинитет, талант и желание да се учат и да ги изпрати да стажуват някъде. Това лято 12 души от цялото състезание стажуваха в моята компания. Ние ги учим и когато те си изпълняват задачите, получават определен хонорар.

Интересно ми е да разкажеш малко повече за този "Поход на вдъхновителите". Знам, че пускате сайт със заглавие "Поход на вдъхновителите". Какво представлява тази иницатива? Кого ще вдъхновявате? Как ще го постигате?

Кристалин Чавдаров:
Във времето "Аз мога - тук и сега" разви четири инициативи. Една от тях е състезанието, за което говорихме досега. След това създадохме "Супер лятна академия". Третата инициатива е "Поход на вдъхновителите". А вече имаме и четвърта инициатива "Пролетна академия". Връщам се на "Поход на вдъхновителите". Когато аз бях ученик, никой никога не е идвал при мен да ми каже аз какво мога да правя.

В какъв смисъл?

Кристалин Чавдаров:
Завършил съм обикновено СОУ в Несебър. В 8-ми клас още не знаех какво искам и мога. Целта на "Поход на вдъхновителите" е да отидем до точка А, да се срещнем с различни млади хора, да поговорим с тях за това какво могат да постигнат, като им дадем примери. Тези походи се случват с участието на 12-15 изявени младежи от различни сфери. Например най-изявеният програмист, най-талантливият хотелиер, най-успешният дизайнер за тази година разказват своята история и как са постигнали това, което са. Целта е - чрез тези примери децата да поискат да се насочат към някоя от сферите, в която вече са се доказали. Да се замислят, че след като тези млади ментори са успели, те също могат да последват техния пример и да докажат, че също могат.

Никак не е лесно човек да избере какъв иска да стане, с какво иска да се занимава. Понякога това е дълъг процес и отнема време. Но е хубаво, че помагате на тези деца да се ориентират, да разберат какви искат да бъдат. Как подбирате хората, които искате да бъдат в ролята на вдъхновяващи примери за тези деца? Доверявате се само на това, че вече имат успешен бизнес, който им носи добри доходи или търсите в тях и нещо повече?

Кристалин Чавдаров:
Търсим и нещо повече. Да си успял в предприемачеството или в бизнеса, невинаги означава, че си добър човек. Ако се върнем към поговорките за камъка и за дядо ми, трябва да добавя, че той винаги ми е повтарял да се стремя да бъда добър човек. Всичко е една съвкупност. Освен да печелиш пари е хубаво да имаш и добро сърце. В този ред на мисли хората, които идват в "Поход на вдъхновителите", освен че са добри предприемачи, провокират децата да продължат с опитите, да не се отказват. Според мен един млад човек е добре да поработи пет години при някого, за да получи правилен модел.

Много ли си богат все още?

Кристалин Чавдаров:
След като мога да си позволя гъвкаво работно време...

Ти спомена за една голяма сума...

Кристалин Чавдаров:
Това беше през 2009.

Успя ли да се закрепиш на това финансово ниво?

Кристалин Чавдаров:
Моята фирма се състои от определен брой хора. Опитвам се да увеличавам този брой и тенденцията досега е, че не намалява. След като си позволявам да има толкова работни места, означава, че съм богат. Ще отворя малка скоба, за да изкоментирам мнението на ваш събеседник, когото слушах, докато чаках да вляза в студиото. Не съм съгласен с това, че според него младите хора ги няма и че тук няма бъдеще, че мнозина напускат страната. Не смятам, че това е вярно. Мога да изброя поне 30 души на моята възраст, които се развиват и работят тук.

Аз мисля, че не си противоречите с този наш слушател. Ако кажеш, че нашата среда е изключително стимулираща и чистоплътна, няма да е вярно. Но от друга страна е вярно, че нашата държава и общество съществуват, именно защото все още има възможност за предприемчивите и иновативните да се развиват.

Кристалин Чавдаров:
Веднага мога да дам един пример. Отиди и си направи фирма в Германия, в Чехия или в Англия.

Защо ме пращаш да ходя в тези страни?

Кристалин Чавдаров:
За да се върнеш тук..

Това ще ми даде възможност да сравня?

Кристалин Чавдаров:
Да. В България все още има плосък данък, който ще се запази. Ние имаме най-ниския данък печалба в цяла Европа и най-олекотените процедури за създаване на фирма.

Според теб корупцията дребно нещо ли е?

Кристалин Чавдаров:
Смяташ ли, че в Германия няма корупция?

Смятам че има, но в съвсем други измерения. Ти не си ли на това мнение?

Кристалин Чавдаров:
Смятам, че и тук, и там има корупция и измеренията са различни. Това, че ние сме мижитурки, сами си го налагаме. Искам да се върна към темата за образованието. Това, с което сега се спекулира - че ще премахнат информатиката и че ще оставят часовете по тази дисциплина само в специализираните училища, също е форма на манипулация. Аз много сериозно се запознах със закона и с проекта. Това са неща, които много бързо се генерират в социалните мрежи. Ще кажа само две думи за учителя. Ние твърдим, че искаме да подобрим образованието. Не смятам, че проблемът е само в заплатите на учителите. Средната възраст на учителите е над 40 години, което не е добре за развитието на българското образование. Според мен трябва да вкараме в училищата и млади хора, те да минат курсове за усъвършенстване и преквалификация, за да помогнат на децата да подобрят знанията си, да развият полезни умения и способности по различните дисциплини. Проблемът не е само в парите.

А къде е? Как да влязат тези млади хора?

Кристалин Чавдаров:
В мотивацията.

Парите не са ли мотивация?

Кристалин Чавдаров:
Знаете ли, че в моята фирма младите хора не зависят от парите, които получават, а от това, което научават. Ако някой ти говори, че това не става и ако даден чиновник в регионалния инспекторат ти казва, че това няма да стане, трябва ли да се откажеш? В Благоевград например наскоро ми отхвърлиха едно предложение, защото според тях това не можело да се случи. Нашата идея беше да съберем деца и да им помогнем да открият себе си. След това си дълго си мислих защо да не може, защо да е невъзможно да се случи.

С едно съм съгласна, че само с пари нищо не може да се постигне. Не могат да бъдат парите единствената мотивация. Но не можеш да кажеш, че учителите са добре платени и трябва да искаме от тях вдъхновение заради доброто им заплащане.

Кристалин Чавдаров:
Може би не се изразих правилно. Не казвам, че са добре платени, а че взимат достатъчно.

Кристалине, знаеш ли кое е лошото? Че времето ни свърши. Благодаря ти, че беше наш гост.