Редица инициативи за 85-тата годишнина от рождението на проф. Венета Вичева
Редица инициативи за 85-тата годишнина от рождението на проф. Венета Вичева / netinfo
Редица инициативи за 85-тата годишнина от рождението на проф. Венета Вичева
85791
Редица инициативи за 85-тата годишнина от рождението на проф. Венета Вичева
  • Редица инициативи за 85-тата годишнина от рождението на проф. Венета Вичева

85-тата годишнина от рождението на знаменития хоров диригент и почетен гражданин на Шумен Венета Вичева ще бъде отбелязана с редица събития, които ще се проведат между 7 и 9 април. Сред тях са откриване на барелеф на проф. Вичева, изработен от Петър Дичев, изложба с част от архива на проф. Венета Вичева, предоставен от къща-музей „Панчо Владигеров" и Кръгла маса, посветена на многогодишната й дейност.

Основното събитие е Панорама на българското хорово изкуство с участието на няколко представителни хора - „Родни звуци"-Шумен, „Бодра песен"-Шумен, вокална студия при НЧ „П. Хилендарски"-Балчик, женски хор „Христина Морфова" при НЧ „Д-р П. Берон"-София и „Морски звуци"-Варна. Той ще се проведе от 18:30 часа в зала „проф. Венета Вичева" в Община Шумен.

В нейна памет от 7 април ще бъде организиран и конкурсът за хорови диригенти „Златна палка". Той се организира за четвърти път, като в него ще вземат участие осем студенти от Шуменския и Великотърновския университет. В журито му ще участват главният художествен ръководител на детския хор „Бодра песен" Деница Узунова, д-р Галина Лунканова от Българския хоров съюз и доц. Цветелина Славова от Великотърновския университет.

„Нашият град и нашата държава са съпричастни към тази годишнина, защото нейното дело е не само шуменско, а национално и международно", каза зам.-кметът по култура на Шумен Найден Косев.

Събитията се организират от Община Шумен, Българския хоров съюз, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски', НЧ „Д. Войников" и Общинския детски комплекс.