Търновският клон на Съюза на учените организира традиционните Мартенски четения
Търновският клон на Съюза на учените организира традиционните Мартенски четения / DarikNews.bg, архив

Великотърновският клон на Съюза на учените в България организира традиционните мартенски четения. Форумът ще се проведе на 16 март от 17 ч. в Ритуалната зала на Общината. Събитието е включено в програмата за Празника на Велико Търново и е посветено на 140-годишнината от Априлското въстание (1876 год.).

В научния форум ще вземат участие учени от ВТУ и НВУ, от Института по математика и информатика при БАН, както и от НАИМ (Национален археологически институт и музей) при БАН, Регионалния исторически музей, Софийския университет и Нов български университет.

В деня на четенията ще бъдат връчени дипломите на няколко от новоприетите членове на местния клон на Съюза на учените в България, които само за 2015 г. са осемнадесет.

От 16 до 24 март в Дома на учените на ул. „Въстаническа” 14 (известен като Къщата с маймунката) ще бъде показана изложбата „Разрушение и съзидание”, илюстрираща резултатите от проект за цифровизиране на архитектурното творчество на Уста Кольо Фичето, от чиято кончина се навършват 135 години.