Ректорът на МУ-Плевен е избран за международен делегат на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия
Ректорът на МУ-Плевен е избран за международен делегат на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия / mu-pleven

По време на VII Годишна среща по минимално инвазивна хирургия в Хавай, САЩ, в края на февруари, ректорът на Медицински университет - Плевен проф. д-р Славчо Томов бе избран за Международен делегат на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия. Това информираха от Медицинския университет в Плевен.

На официална церемония проф. Томов бе удостоен със Сертификат за международен делегат на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия лично от Президента на асоциацията Морис Чънг и от Председателя на Управителния съвет Пол Алън Уелтър.

Като международен делегат ректорът ще има задължението да популяризира достиженията и дейностите на Световната Асоциация по лапароскопска хирургия в България и Европа в качеството му на член на Управителния съвет на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия (SERGS), както и на съучредител на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEERSS) и на Българската Асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия (БАМИГХ).

На форума проф. Славчо Томов бе поканен да изнесе две лекции - културна презентация за България и научен доклад за опита на екипа му в роботизираната гинекологична хирургия.

Темата на културното представяне на страната ни беше: „България - древна и неповторима", а тази на научната презентация на ректора - „Усложнения в роботизираната гинекологична хирургия". Международните му колеги от всички области на минимално инвазивната хирургия не скриха възхищението си от историята и забележителностите на България, както и на град Плевен, но най-вече от иноватиовния профил на Медицински университет - Плевен в развитието на телемедицината и роботиката в обучението и клиничната практика.

Проф. Томов използва случая да отправи покана към всички тях да посетят България като участници в Годишния Конгрес на Европейската Асоциация по роботизирана гинекологична хирургия през 2019 г., на който страната ни ще бъде домакин под патронажа на Медицински университет - Плевен.