22 университета от цялата страна участват в “Кандидатстудентска борса” във В. Търново
22 университета от цялата страна участват в “Кандидатстудентска борса” във В. Търново / DarikNews.bg

22 държавни университета и един център за кандидатстудентска подготовка се включват в тазгодишното издание на форума „Кандидатстудентска борса”, който се провежда във Велико Търново. Всеки заинтересуван може да получи информация за висшите училища, техните специалности и начинът на кандидатстване в Изложбените зали “Рафаел Михайлов”, където борсата ще остане днес до 18 ч., както и утре от 9 до 14 ч.

Форумът бе открит официално днес от Иван Станев, член на Сдружение “Кандидатстудентска борса”, както и от бриг. ген. Пламен Богданов, началник на Националния военен университет „Васил Левски”. “Надявам се чрез събитието да успеем да съберем повече кандидати за университетите в България”, сподели Станев.

Голям беше интересът към щанда на Великотърновския университет, който само преди дни обяви своята акция “Рано рани”, която дава възможност на младите хора да се запишат още сега или да запазят място за избрана от тях специалност. “Интересът е значителен и към двете възможности. Пред кабинетите, в които тече подаването на документи, тази сутрин имаше опашка. Колегите обаче работят бързо. Имаме обаждания и запитвания от кандидат- студенти от цялата страна”, обясни проф. Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидат- студентска информация и реклама.

Той информира, че всеки ден на сайта www.priemunivt.bg ще бъде публикувана актуална информация за броя на заетите места.

Националният военен университет “Васил Левски” представи своите нови три специалности. Във Велико Търново студенти и курсанти ще могат да изучават гражданската специалност “Защита на инфраструктурата”. Във факултета в Шумен ще преподават “Електронни системи за защита, наблюдение и контрол”, а в Долна Митрополия- “Авиационна електроника”.

“Нашите курсанти имат 100% реализация, като им се осигурява длъжност след завършването им. Ние селектираме какви специалности да предложим на студентите, за да намерят една добра реализация на пазара на труда. Те имат възможност да получат и добър контакт с индустрията още по време на обучението си чрез стажове в редица предприятия”, информира началникът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов.