Нови заместник-ректори в Русенския университет
Нови заместник-ректори в Русенския университет / netinfo

Заместник-ректори, директори на филиалите в Силистра и Разград, както и ръководители на дирекции, сектори и центрове, избра на 2 февруари новият Академичен съвет на Русенския университет.

Академичният съвет избра за зам.-ректор по учебната работа /УР/ проф. д-р инж. Пламен Кангалов, който в предишния мандат беше декан на Аграрния факултет. Ново лице в ректорския екип на проф. д-р Велизара Пенчева е също проф. д-р Диана Антонова, която досега беше зам.-декан по научно и кадрово развитие във факултет “Бизнес и мениджмънт“. Тя ще ръководи научно-изследователската дейност /НИД/. За зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение /РКПО/ беше избран проф. д-р инж. Пламен Даскалов, който остава и директор на Центъра за продължаващо обучение. Зам.-ректор по евроинтеграция и международно сътрудничество /ЕИМС/ остава проф. д-р Юлиана Попова. Пом.-ректорът Валерий Гегов също продължава своята работа на настоящата си длъжност. Няма промяна и в заемането на поста Главен секретар – на него ще продължи да бъде доц. д-р инж. Таня Грозева.

Остава досегашното ръководство на Филиал - Разград в лицето на доц. дн инж. Станка Дамянова и на Филиал - Силистра – доц. д-р инж. Теменужка Бухчева.

Дирекцията Качество на образованието /ДКО/ се поема от доц. д-р Емил Трифонов; Научно-изследователският сектор ще бъде управляван от доц. д–р инж. Данко Тонев; Учебният сектор e с директор доц. д-р Валентин Стоянов. Нови, но добре познати и уважавани сред колегите си са ръководителите на Университетски спортен център – проф. д-р инж. Борислав Георгиев Ангелов; Центъра за трансфер на технологии – доц. д-р Теодор Божидаров Илиев и Центъра за интелектуална собственост – доц. д-р Тодор Николов Деликостов.

Наред с персоналните промени Академичният съвет подкрепи концепцията на ректора проф. Велизара Пенчева за следните промени в структурата на университета:

За по-ефективна работа по приема на новите студенти към зам.- ректор УР да се формира нов сектор «Прием нови студенти» с ръководител и координатор. За Ръководител сектор Прием нови студенти /ПНС/ беше избран доц. д-р инж. Юлиян Ангелов, а за координатор - доц. д-р инж. Вярка Тончева Ронкова;

 

За организация на институционално ниво на магистърските програми и на практическото обучение на студентите в направление Учебна работа да бъдат избрани координатор „Магистърски програми“ и Координатор „Практическо обучение“.  На първата длъжност АС утвърди проф. д-р Маргарита Теодосиева, а на втората - проф. д-р Тодорка Стефанова;

 

Да отпадне длъжността Координатор Издателска дейност и тя да се управлява и контролира от зам.-ректор УР чрез директора на учебен сектор;

 

Да се определи координатор «Докторанти», който да се занимава с организация на приема и обучението на докторантите, с информационното осигуряване на работата с тях и е Ръководител на Центъра за докторанти. На този пост беше избрана доц. д-р инж. Галина Иванова.

 

Българо-румънският интеруниверситетски Европа Център, Дирекцията за чуждестранни студенти, Центърът за информационно и компютърно обслужване и останалите центрове ще бъдат управлявани през следващия мандат от досегашните си ръководители.