Омбудсманът подкрепи подписката на Слави
Омбудсманът подкрепи подписката на Слави / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Омбудсманът подкрепи подписката на Слави
83785
Омбудсманът подкрепи подписката на Слави
  • Омбудсманът подкрепи подписката на Слави

Общественият защитник Мая Манолова подкрепи в Благоевград подписката на Слави Трифонов за референдум по 6 ключови за държавата въпроса, първият от които е редуциране състава на Народното събрание.

Преминавайки с екипа си пред един от пунктовете в центъра на града, Манолова постави с готовност подписа си за национално допитване.

Преди това омбудсманът декларира пред студенти в Югозападния университет, че е готова да инициира законодателни промени, касаещи тези, които завършват висше образование и им предстои започване на работа.

"Смятам, че е редно да отпадне изискването за стаж при започване на първа работа. Ще организирам студентски практики в институцията, която представлявам. Практиката ще бъде платена, а това ще се зачита и за трудов стаж. По този начин давам пример и на други държавни администрации и представители на бизнеса за подкрепа на младите и образовани кадри", коментира Мая Манолова.

"Стипендиите в ЮЗУ са 85 лева - крайно недостатъчна сума за издръжката на млад човек. Голяма част прекъсват, за да работят. Стипендиите във висшите училища са ниски, защото държавата не отделя достатъчно средства за образование", коментира Мая Манолова.

В Благоевград омбудсманът се срещна с кмета Атанас Камбитов и с областния управител Бисер Михайлов.

След нейна намеса градоначалникът Камбитов реши за минути проблем на бедстващ благоевградчанин. Иван Гошев е без дом, без работа и прехрана. Кметът се ангажира да го настани във временен дом.

Състоянието на социалните услуги в общината бе основната тема на разговор на Манолова с градоначалника Камбитов. Националният омбудсман похвали общинското ръководство за добре уредения дом за временно настаняване на бездомни хора.

"Браво на Община Благоевград, че има един добър център за временно  настаняване. Тревожни са сигналите, че от началото на годината има 10 души починали от измръзване в страната. Това са хора без покрив над главата си, за които държавата трябва да предложи грижа и да осигури поне временно подслон", коментира Манолова.

"В разговора с кмета стана дума, че в Благоевград няма център за обществена подкрепа, в контекста на грижата за децата, които са в конфликт със закона, за децата със специални образователни потребности. Създаването на един такъв център би бил много полезен", добави Манолова.

Десетки жители в общината и съседни райони се записаха за открита приемна.

"Хората в Благоевградско се оплакват предимно от монополите - от ЧЕЗ, от мобилни оператори, имат проблеми при пенсиониране и изчисляване на обезщетенията. Има повече от 100 жалби, внесени още при предишния омбудсман", отчете Манолова.