Д-р Крум Чивиев представи книгата си „Знаменит учен- откривател акад. Георги Наджаков
Д-р Крум Чивиев представи книгата си „Знаменит учен- откривател акад. Георги Наджаков / Маргарита Петрова,Дарик

120 години от рождението на акад. Георги Наджаков се навършват тази година. В началото на тази година излезе от печат книгата на доц. д-р Крум Чивиев - „Знаменит учен-откривател акад. Георги Наджаков".

На 200 страници доц. д-р Крум Чивиев припомня за акад. Георги Наджаков. Това е 11 монография на автора и е плод на 3 годишен труд.
Малко са хората, които знаят, че Дупница е родното място на големият учен. Роден през 1896 година, семейството му се преселва в София през 1905 година. През 1937 година прави голямото откритие фотоелект­ретното състояние на веществата, с което вписва името си в световната история на физиката и техниката.

Откритието на Наджаков е вписано в Държавният регистър на откритията и изобретенията едва в годината на смъртта му 1981 година.
Акад. Георги Наджаков е „Доктор Хонорис Кауза" на 18 престижни университета в Москва, Париж, Италия, Полша, Германия, Япония, САЩ и др.
Водил е кореспонденция с учени от ранга на Алберт Айнщан.
В книгата „Знаменит учен-откривател акад. Георги Наджаков" са публиквани и спомени на родственици на Наджаков, негови колеги и студенти.
Един от тези студенти е Серафим Серафимов, който сподели, че въпреки титлите и званията е бил много мил и добър човек. Той единствен е използвал двучасовите уроци.

"Просто бях омаян от неговата последователност и точност на изказа. Това бяха два часа на въвеждане в тайните на квантовата физика, два часа на откровен дебат, което не се забравя", сподели Серафимов впечатленията си от първата среща и и първата лекция на акад. Наджаков.
Серафим Серафимов получи официално копие от книгата на доц. д-р Крум Чивиев. Със съжаление обаче Серафимов отбеляза, че в Дупница няма нито една улица, училище или институция, която да носи името на акад. Георги Наджаков. Две книги получи и библиотеката при НЧ „Зора". Те от своя страна връчиха на Крум Чивиев първият за 2016 година акт за дарение.