На старта във Видин.
На старта във Видин. / Община Видин
Днес от площад „Бдинци“ във Видин бе даден стартът на петдневна обиколка с електрически велосипеди. В нея участват 40 журналисти и туроператори от България и Румъния. Те бяха приветствани от заместник-кмета на Община Видин Венци Пасков. „Поздравявам Ви от името на кмета на Община Видин Огнян Ценков с реализирането на този проект. Изразявам  радостта си от факта, че събитието стартира за втори път от град Видин. Убеден съм, че тази проява ще има широк обществен отзвук и ще популяризира карането на електрически велосипеди в трансграничната зона. Идеята на проекта е свързана с много ползи както за здравословния начин на живот, така и за подобряване на екологичната среда”, каза заместник-кметът.

Инициативата е в изпълнение на трансграничен проект, в който партньори са Агенцията за регионално развитие и Бизнес център -  Видин, Видинската търговско-промишлена палата, Румънската асоциация за електронна и софтуерна индустрия, клон Олтения, Крайова, Асоциацията на работодатели на малки и средни предприятия, Калафат и Агенцията за регионално развитие и Бизнес център 2000 - гр. Монтана.

Петдневната обиколка има за цел да привлече интереса към карането на електрически велосипеди и изграждането на устойчива индивидуална мобилност по цялата трансгранична зона на територията на България и Румъния. Проектът предвижда да насърчи използването на този вид транспорт за отдих или туризъм. Електрическият велосипед може да премине разстояние от 50 до 70 км, разчитайки на електрическа батерия.
Част от проекта е предстоящият Фестивал на автентичната култура, който ще се проведе на 18 и 19 май във Видин, на пл. „Бдинци“.