Започна мегаделото срещу Йордан Тонов и компания
Започна мегаделото срещу Йордан Тонов и компания / Дарик

Състав на Врачански окръжен съд с председател Лидия Крумова даде ход на делото против Йордан Тонов - Данчо Пръча и бандата му. Подсъдими още са Калин Петков, Милен Цонков, Никола Николов, Венелин Кръстев и Васил Иванов. От страна на защитниците бяха направени искания за прекратяване на съдебното производство и връщане в прокуратурата, поради процесуални нарушения, което съдебния състав остави без уважение.

Същевременно адвоката на Тонов Менко Менков е направил искане производството да тече по съкратено съдебно следствие, по реда на чл.371, т1. от НПК, което е подкрепено и от другите защитници. При съкратеното съдебно следствие не се провежда пряк и непосредствен разпит на свидетели, изрично посочени от защитата и експерти.


Това искане се възприе от прокурорите Силвия Миленкова и Асен Пашански, както и от съдебния състав. Именно при тези обстоятелства се даде ход на делото и то започва да тече по този ред. Съкратеното следствие ще облекчи съдебното следствие, поясни говорителят на съда съдия Снежана Наумова.


Днес е прочетен обвинителния акт, утре делото продължава с разпит на свидетели, за които се държи пряко да бъдат разпитани на съдебно заседание. Всички подсъдими са отказали дадената им възможност да дадат обяснения днес и са се възползвали от възможността да го направят в края на делото.


Съдебното производство съдържа 11 тома, насочено е срещу 6 подсъдими, 8 са защитниците, 4-ма са пострадалите. Ще бъдат привлечени 22 са свидетели и 9 експерта.