Задържаха група за данъчни престъпления
Задържаха група за данъчни престъпления / Дарик Враца - архив

И.И. на 28 години от Враца е един от задържаните членове на група, извършвала данъчни престъления, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена от служители на ГДБОП, съвместно със Следствения отдел на Специализираната прокуратура, служители на НАП и СБОП - Велико Търново

В хода на операцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са претърсени шест адреса - жилища, офис и банкови трезори и производствено предприятие на територията на София и Велико Търново. Иззети са голямо количество търговски, счетоводни и други документи, сертификати за електронен подпис, печати на дружества и други.

В хода на разследването е установено, че участниците в групата с помощта на контролирани от тях фирми, подпомагали реално действащи фирми да избегнат плащането на данъчни задължения в особено големи размери, за което получавали имотна облага. Групата осъществявала престъпната си дейност посредством „верига" от фирми и множество фиктивни сделки между тях. Те декларирали вътреобщностно придобиване на олио от регистрирани в ЕС фирми. На територията на България стоката се придобивала фиктивно от фирми от типа „буфер".

След това те избягвали плащането на данъчните си задължения чрез деклариране на фиктивни сделки с фирми тип „липсващ търговец", като по този начин избягвали плащането на дължимия ДДС и ощетявали държавния бюджет. Стоката от своя страна била пласирана на цена, много по-ниска от пазарната, а нанесените щети за 2012 г. възлизат на около 3 000 000 лв.

С полицейска мярка за 24 часа заедно с И.И. са задържани  и М.Г. /34 г./ от София и М.М. /45 г./. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321, ал. 1 и ал. 2, във връзка с чл. 255, ал. 1, т. 6 и т. 7 от НК. Действията по разследването продължават.