/ iStock
Жители на квартал "Бистрец" протестираха пред сградата на Община Враца с настояване да бъдат възстановени и асфалтирани всички улици в квартала след строително-ремонтните работи по водния цикъл на града.

Протестът бе насрочен преди дни, когато хората излязоха в центъра на квартала, за да изразят недоволството си от разкопаните улици, настилката на които не се възстановява дълго време след завършване на работата по изграждане и подмяна на канализацията и водопроводите. Няколко дни след първия протест общинските власти започнаха ремонт на улиците. Тогава кметът на общината Калин Каменов каза, че възстановяването ще се извършва с общински средства и поетапно.

Първоначално е предвидено да се възстановят 15 улици – част от тях ще бъдат преасфалтирани, а други, в по-високата част на квартала, в близост до планината, ще бъдат покрити с бетон. Възстановяването на улиците ще се разшири при изпълнение на планираните прогнозни приходи в общинския бюджет, каза още врачанският кмет. 

Днес (28 юни), когато се провежда и заседание на Общинския съвет във Враца, протестиращите настояха да бъдат възстановени всички улици в квартала. Те се срещнаха със заместник-кмета на общината Александър Владимиров и общински съветници. Пред тях хората от "Бистрец" заявиха, че повече не могат да чакат, да трошат автомобилите си по изровените улици и да дишат прах.

В интегрираният проект за воден цикъл на Враца не са предвидени средства за цялостен ремонт на уличната настилка след разкопаване за полагане на нови канализационни и водопроводни тръби. Затова както в града, така и в кварталите, досега се разчиташе на целеви средства от държавата или на ограничените общински средства за ремонт на улици и общински пътища.

В началото на ремонтните дейности в "Бистрец" кметът Калин Каменов каза, че многократното настояване държавата да осигури средства за тези дейности няма отговор. Затова възстановяването на улиците в квартала се налага да се извършва поетапно, с общински пари.
БТА