Експертът Станимир Добрев
Експертът Станимир Добрев / Дарик Враца
Управителят на БКС Враца взимал по 2 830 лв основна заплата
Общинските съветници във Враца гласуваха за започване на процедура по ликвидация на общинското дружество БКС. Причината е неефективната дейност, липсата на възможност за активно влияние върху дейността и организацията на работа, засечени нередности, фактуриране на не извършени дейности, неправилно съхранение на инертни материали и ред други нередности.

В продължение на два месеца експертът в управление на отпадъците, структурирането, оперативните отпадъци на фирми и предприятия в комуналната дейност Станимир Добрев е извършил наблюдение на работата в дружеството и е направил отчет за установеното.

Сред част от нередностите е несъответствие на данните от GPS системата с графиците на автомобилите, липса на номерация и най-вероятно никаква яснота за точния брой съдове, разположени на територията на Общината, неефективно разположение на съдовете, водещо до ощетяване на граждани и неправилно усвояване на средства, необслужване на заявения брой контейнери/ бе даден пример с посочени в графика обслужени 999 кофи, а реално обслужени 250 кофи/, изпочупени и без капаци контейнери за смет, и в същото време стоящи на склад капаци, работно време, особено при сметосъбиране в рамките само на около 5 часа дневно, неправилно разпределение на метачките, не вдигане на събрания боклук, липса на работно облекло и най-вече за хората излизащи да мият, липса на каквато и да е дезинфекция на съдовете за смет, но в същото време отчитане на такава и съответно получаване на пари за това, извършване на миене без да са почистени шахтите, въпреки, че общината е платила и за тази дейност и др.

„Куриоз! Само тук във Враца можете да видите следната картина – един мете, друг държи фаража, а трети чувала! Опитахме се да раздаден фаражи на метачките, но получихме отговор, че в техническата спецификация за метенето нямало такъв вид дейност като събиране и на боклука“, обясни експертът, като посочи още куриози.

Заседание за БКС
Дарик Враца



Кметът Каменов също взе думата и обясни, че неотдавна той и придружаващи го лица са видели на Стария пазар как 6 метачки метат 2 кв.м.
„Ние няма да съкращаваме работници, всички те ще продължат да изпълняват задълженията си, с новата структура дори ще има възможност и за вдигане на заплатите на тези хора, осигуряване на подходящо работно облекло“, категоричен бе Каменов. Но заяви и че няма да се допуска в бъдеще по 5 часов работен ден. „Дори бяхме заплашени, че ще извикат „Господари на ефира“ за това, че видиш ли вече ги караме да работят повече – по 8 часа, а не както до сега по 5.“, обясни Каменов.

„Дружеството има нужда от ефективен контрол на дейностите и качеството на изпълнение, ефективен контрол върху разходите и яснота на средствата, които се превеждат от Общината,“ обяви в края на изложението си Станимир Добрев.  По думите му на база на информация за оперативните разходи, ако дружеството бъде преобразувано в предприятие за една година ще бъдат спестени на общината минимум 407 хил.лв. Междувременно председателят Румен Антов разясни, че в страната има само две комунални общински дружества, едното от които е врачанското. В останалите населени места работят общински предприятия, или дейността е дадена на концесия.
 
След дълги дебати и обяснения защо е избран точно този начин на преструктуриране на дружеството – първо с фалит и след това създаване на ново общинско предприятие 21 съветници гласува „за“ предложението на председателя Румен Антов, нямаше против, а 10 се въздържаха. С това бе дадено разрешение за стартиране на процедурата по фалита. Самата процедура ще продължи около 7 месеца и ще премине през няколко етапа, които бяха подробно обяснени стъпка по стъпка. За ликвидатор бе определен Вихрен Качев, заплатата му ще бъде 1 700 лв. При дебатите около заплатата стана ясно, че основното трудово възнаграждение на управителя на дружеството до сега е била 2 830 лв., което предизвика неприятни възклицания у мнозина.