Враца - с работеща сепариращата инсталация в средата на юни
Враца - с работеща сепариращата инсталация в средата на юни / Община Враца
Враца - с работеща сепариращата инсталация в средата на юни
51339
Враца - с работеща сепариращата инсталация в средата на юни
  • Враца - с работеща сепариращата инсталация в средата на юни

До 30 април ще бъде завършена сепариращата инсталация на депото за твърди битови отпадъци на Враца и Мездра, обяви днес Тодор Тодоров, гл.инженер в "Пътностроителна техника" АД, които са изпълнители на обекта.

Самата инсталация вече е монтирана и са направени единични изпитания на всички машини. В момента се работи по външното електрозахранване, което ще осигури необходимия ток за 72 часовото изпитание на инсталацията. Работи се и по вертикалната планировка, остават много малко довършителни работи, обясни инж.Тодоров. Той бе категоричен, че повече изоставане няма да има и ще бъде спазен определения краен срок - 30 април.  

През инсталацията ще минава всичкия отпадък на Враца и Мездра, ще се разделя по видове и този, който не подлежи на повторна преработка ще бъде балиран и складиран в клетките на депото. Останалият - като пластмаса, хартия, желязо и стъкло ще отива за рециклиране. По този начин освен, че ще се прави икономия на суровини, ще се намалява обема и на депонирания отпадък с поне 30 %. Дневно депото поема по около 80 тона боклук от двата града и прилежащите села. На годишна база се събират около 23 000 тона, разясни и началникът на депото инж.Чокойски.

Според кмета инж.Иванов може да се очаква в средата на юни сепариращата инсталация да заработи нормално.