/ Община Мездра
Представители на отдел „Екология“ от Община Мездра, кметове и кметски наместници от региона присъстваха на заседание на Общинска епизиотична комисия относно опасността от разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС) в България.

Взимат повторни проби за чума в Болярово

На срещата присъстваха д-р Иво Иванов - официален ветеринарен лекар за общините Мездра и Роман и д-р Калина Христова – представител на регистрираните и частно практикуващите ветеринарни лекари.

Те разясниха, че за разлика от Класическа чума по свинете (КЧС), за АЧС няма ваксина, но и двете не са опасни за хората. Ветеринарите уведомиха кметовете и кметските наместници, че е необходима регистрация на всички домашни свине от домашните стопанства.

До дни започва почистването на оборите в Шарково

Регистрацията е много нужна за по-голям контрол и за обезщетение при наложително умъртвяване, както и че всеки жител трябва да съобщава за всяка умряла свиня било то домашна или дива. Сигналите се приемат на телефона на д-р Калина Христова, д-р Иво Иванов, както и на дежурния по съвет на телефон 0885/69-55-04.

„Държавно горско стопанство (ДГС) район Мездра осигурява по 9 комплекта на всяка ловна дружина за вземане на проби за АЧС и Трихинелоза. При отстрел на диво прасе е абсолютно задължително по правилен начин да се вземат пробите, да се представят в Горското стопанство за улеснение и ние ги придвижваме за изследване“, каза инж. Евгения Христова, Директор на ДГС-Мездра, която също присъства на срещата.

Със заповед на директора на Регионална дирекция по горите-Берковица инж. Сашко Каменов се ограничава достъпа до горските територии на лицата, извършващи събиране на трюфели, за срок от три месеца, като за целта бъдат поставени и табели.

ДФ „Земеделие“ увеличи на 15 лв. помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите

Известно е, че през 2007 г. АЧС навлиза в Грузия и бързо се разпространява в региона, като засяга Кавказките страни и Русия. През 2014 г. болестта прониква в държави-членки, граничещи с Русия и Беларус – Полша, Естония, Литва и Латвия.

Последното ново огнище на АЧС е установено през лятото на 2016 г. в Украйна във ферма със 700 прасета, като поразява 55. Фермата е разположена в непосредствена близост до границата с Румъния.