Училището за родители - пръв съветник на бъдещите майки
Училището за родители - пръв съветник на бъдещите майки / netinfo

53 бременни жени са преминали до сега обучение в училището за родители „Дара", което от миналата пролет функционира към АГ отделението на МБАЛ „Христо Ботев"- Враца.

Освен тях в единственото по рода си училище в Северозападна България са обучени и две бъдещи баби и двама татковци, съобщи старшата акушерка Виолета Цветанова. Тя заедно с колежките си Юлия Кръстева и Йоанна Методиева провеждат обучението.  По мнения на курсисти, получените съвети, знания и придобитите практически умения са особено ценни за жените, които за първи път ще бъдат майки.

 Училище „Дара" продължава своята дейност и очаква учениците си, които могат да избират между три модула: "Подготовка за раждане" - за бременни жени в 6-и - 8-и месец; "Грижи за новороденото" - възможност на родителите да се подготвят за посрещане и отглеждане на бебето и "Пренатална гимнастика" - комплекс от упражнения за лечебна физкултура. В курса е включена още гимнастика и масаж на новороденото.

От училището напомнят, че обучението е достъпно за бъдещи и настоящи родители от общините Враца, Мездра, Криводол, Борован и Бяла Слатина. „Натрупаният опит вече доказа колко важно е майките и татковците да се „запознаят" с основните етапи на бременността и раждането, с двигателния режим на бременните и новородените, с особеностите на храненето и вредните фактори, с нормалното раждане и оперативните методи, както и с лекарите в отделението." - категорична е Виолета Цветанова.  Цената на всеки модул се определя от броя лекции, включени в него. С отстъпки се ползват бременните и техните партньори, записали повече от един модул. Жените, лежащи в отделението се обучават безплатно.

От „Дара" са категорични, че при тях бъдещите родителите могат да намерят правилната и компетентна информация за всичко свързано с бременността и раждането на дете.