Трети пореден ден има протести във Враца в подкрепа на семейството на починалата в болницата във Враца жена.

"Съпричастни сме към това, което се случва. Вчера беше една жена, а утре ще дойде нашият ред”, каза един от протестиращите.

”Жената, която псорещна пациентката на регистатурата следва това, което й е наредено. Там има камера, която я следи. Затова по етапен ред трябва всеки да си понесе отговорността, и най-вече министърът", добави той пред NOVA.

“Призивът на семейството е да бъдат оставени да изживеят болката си. Детето има законови настойници, то не може да бъде осиновено", обясни представител на платформата “Бъди добър, прави добро”, която свързва желаещи да помогнат със семейството на починалата жена.

“Тук съм, за да подкрепим едно почернено семейство и не само тях, а и много други. Преди време ми се наложи и на мен да дойда с детето си. От притеснение му забравих ЕГН-то, но все пак ни пуснаха вътре”, разказва друга протестираща. 

Директорът на Държавната агенция за закрила на детето поясни, че Дирекция "Социално подпомагане" се е самозезирала. "Веднага е започната работа по регистрирания сигнал. Вчера е направна кризисна интервенция за работа с психолог за преодоляване на емоционалната травма от загуба на родителя”, каза тя.

Бабата и дядото по майчина линия ще бъдат попечители на детето. Семейството ще бъде подпомогнато с еднократна помощ, каза още директорът на Агенцията.

Предстои ексхумацията на починалата жена. Ще бъде направена аутопсия, за да се изяснят причините за нейната смърт. 
NOVA