Ще опазим ли стамболската черница?
Ще опазим ли стамболската черница? / Дарик Враца, Галя Василева
Ще опазим ли стамболската черница?
30896
Ще опазим ли стамболската черница?
  • Ще опазим ли стамболската черница?

Във Враца дървото е познато и като Черната или Цариградската  черница. Тя е много рядък вид, който дори бе наречен ботанически символ на Враца. Стамболският дуд има лечебни свойства и много трудно се размножава, което го прави още по-ценен, разказа за Дарик магистър фармацевта Иван Узунов. От плодовете на черницата се прави лекарство против афти. Хроничните гъбични инфекции се овладяват с мазане с разтвор от стамболска черница. Единственото, вече над 100 години дърво, обаче явно се разболява.

Ще опазим ли стамболската черница?
netinfo

Още преди години последният собственик на Стамболската черница, който живеел там, дошъл в аптеката на Узунов и казал:  "Давам ти на разположение черницата, в този дуд има много хляб, може да помогне на много хора! Човекът си отиде и рецептата си отиде с него", разказва Узунов. Много хора се оптиват да правят лек от нея, но най-ефикасно е било това на фармацевтите  Бояджиев и Маждраков, но и те са отнесли рецептата в гроба си.

Ще опазим ли стамболската черница?
netinfo

Ето какво казва Иван Узунов за лечебните свойства:
    - Тази черница има лечебни свойства при лекуване на афти в устата.Веществата в нея премахват възпалението;
    - Укрепва лигавицата и засилва нейните защитни свойства;
    - Дава възможност на слюнката да запази нормалния си състав и действа като имуностимулатор;
    - Контролира развитието на болестотворните микроорганизми в устата. Особено добър ефект има при гъбични инфекции. Интересното е, че задържан в устата, самият плод има лечебен ефект. Прави впечатление, че когато класическа медикаментозна терапия не помага, лекарите се обръщат до помощта на тези черница.

Ще опазим ли стамболската черница?
netinfo

По Закон собственици на вековни дървета са длъжни да ги опазват и да информират РИОСВ за настъпили промени и заболявания. От инспекцията  обаче нямат механизъм, по който да установят съответното заболяване, това е в компетенцията на агроном.

От отдел "Екология" към община Враца също изказаха готовност да помогнат за спасяването на дървото.