Протестът на рибарите в Монтана.
Протестът на рибарите в Монтана. / Петя Димитрова
Двайсетина мъже от централна рибноопазваща организация от Монтана, Враца и Берковица протестираха срещу безнаказаността на бракониерите пред сградата на МВР в Монтана. От месец рибари-доброволци, членове на ловно-рибарското дружество пазят язовир Огоста от бракониери. В акциите участват и представители на Изпълнителната агенцията по рибарство и аквакултури.

„Извадихме четири километра мрежи за стопански риболов”, разказва Валери Спасов - един от организаторите на протеста.
През една нощ докато се връщали от една акция на пътя на колите били заложени самоделно сглобени шипове за пукане на гуми. Последвал втори инцидент - в нощта срещу 1 април е изпотрошена колата на Владимир Цветков – член на Управителния съвет на Ловно-рибарско дружество „Огоста” в Монтана.

„Тук сме, за да дадем гласност на тези случаи и да се разбере за тази война, която се води”, заяви Спасов.

„Това не ми се случва за първи път. Всички ние знаем защо сме се събрали и основната причина е, че институциите не работят и не работят от много време. Тия момчета, бракониерите, са залавяни многократно и след три месеца проверки резултатът е неизвестен извършител“ - заяви Владимир Цветков.  

В една от последната проверки, на 29 март от 22.30 ч., инспектори на отдел „Рибарство и контрол - Западна България“ област Монтана, съвместно с любители риболовци, с три лодки са обходили различни райони на язовир Огоста. В района на с. Калиманица са открити и извадени 11 броя хрилни мрежи с обща дължина 800 метра. Уловената в тях риба от вида сребриста каракуда, платика, сом, шаран и бяла риба с помощта на доброволците е освободена и е върната във водоема. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен нарушител.