ПРООН представи проект за саниране на жилищни сгради
ПРООН представи проект за саниране на жилищни сгради / netinfo

Проект за саниране на жилищни сгради стартира ПРООН в България. Той ще се реализира в две насоки, обяви в Монтана постояненният представител на ПРООН в страната Хенри Джаклин на среща с кмета Златко Живков. Методологията включва както техническата част на санирането на сградния фонд, така и промените в общността в един жилищен блок.

Хората, които живеят в една сграда, трябва да постигнат съгласие и сами да определят как тя да стане по-добро място за живеене, отбеляза Хенри Джаклин. Проектът в страната се осъществява чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но в крайна сметка се изпълнява на местно ниво.

През 2007 година ПРООН е инвестирала 10 милиона долара по различни проекти в България. Джаклин уточни, че вероятно и през тази година финансовият обем ще е същият, въпреки, че в предишни години парите, вложени по проекти на “Красива България”, “JOBS” и “Читалища” в страната ни, са достигали до 30 милиона долара. Средствата са важен показател, но много по-важно е за какво са послужили и какъв е крайният резултат от това финансиране- категоричен е новият постоянен представител на ПРООН в страната ни Хенри Джаклин.

Монтана е първата му извънстолична визита, заради опита на кмета Златко Живков и общината в осъществяването на проекти на програмата. По проект “JOBS” в Монтана работят два офиса на Агенция за регионално развитие и Безнесцентър 2000. Той се осъществява чрез публично-частно партньорство, в което от страна на обществения сектор водещото място е на общината.

Тази дейност все още има потенциал за развитие и тя може да прерастне в самостоятелна институция, която да бъде център за Балканския регион, обясни Джаклин. Постояненният представител на ПРООН в България отправи предложение за експертно участие като представител на местната власт при осъществяването на целите на програмата в страната ни на кметът Златко Живков, който има дългогодишен опит при реализирането на проекти.