Учебната евакуация във Видин.
Учебната евакуация във Видин. / Община Видин
Пожарникари днес направиха учебна евакуация на общински служители във Видин.  Събитието е част от проявите през Седмицата на пожарната безопасност, която се организира по повод 14 септември - професионалния празник на пожарникарите. Преди два дни представители на Районна служба „ПБЗН“ – Видин проведоха инструктаж с работещите в общинската администрация, която се помещава в една от най-високите сгради в града.

Точно в 10.00 ч. днес бе оповестена по радиоуредбата евакуация. Общинските служители напуснаха работните си места, слизайки по стълбите. Създадена бе ситуация, в която се наложи двама пострадали да бъдат изведени от сградата, като единият от тях – с помощта на автомеханична стълба, която позволява да бъдат спасени хора на височина до 30 метра. В тренировката се включиха и от БЧК – Видин, за да окажат първа долекарска помощ на нуждаещите се. Направени бяха демонстрации на гасенето на пожар с различни способи, на техниката и оборудването, с които работи видинската пожарна. В тях се включиха доброволци от доброволното формирование към Община Видин, граждани и деца, като най-малкият участник бе двегодишният Александър от Видин.

Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков поздрави от името на кмета Огнян Ценков и на целия ръководен екип огнеборците по повод професионалния им празник, с пожелание за здраве, щастие и бъдещи успехи. Той даде висока оценка на протеклото обучение, което има задачата да подготви хората за адекватна реакция в аварийни ситуации.

Комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин отбеляза, че днешното занятие е от изключителна важност, защото обученията на работниците и служителите се провеждат с цел създаване на навици у хората за безопасна евакуация. Той оцени провеждането на демонстрацията като много успешно и благодари за съдействието на общинското ръководство.