Последният горещ ден за лятото
Последният горещ ден за лятото / Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код за високи температури е обявен за цяла България, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
 
Максималните температури ще са между 36° и 41°, а в София 36°. В Монтаа и Враца към 14 часа температурите се очаква да бъдат около 37 градуса. Във Видин ще бъде с поне с 2 градуса по-топло.
 
Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.
 
Във връзка с трайното засушаване на растителната покривка и очакваното сухо и горещо време до средата на седмицата, е необходимо повишено внимание при работа с източници на открит огън с цел предотвратяване възникването на полски и горски пожари, предупреждават от НИМХ.
 

Съвет: На възрастните хора, хронично болните и малките деца се препоръчва да не излизат навън в най-горещите часове от деня, съветват лекарите. Добре е да се пият повече течности, като се избягват бирата и концентрирания алкохол. Ако все пак ви се наложи да бъдете извън домовете си - носете светли и широки дрехи, както и шапки. 
 
Според синоптиците днешният ден е последния с много високи температури за това лято. В сряда ще започне промяна на времето. Над планинските масиви от Югозападна България и в западната половина от Дунавската равнина атмосферата ще се лабилизира, ще се развие купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще прегърми, възможно е и да превали. Температурите от събота до следващия четвъртък няма да достигат 30 градуса.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg.