/ Петя Димитрова
Шестима почетни граждани на Монтана са подкрепили проекта за възстановяването на скулптурата на Диана, съобщи кметът Златко Живков. Първи за инициативата се е отзовал професор Иван Гаврилов, който е превел 5000 лева.

Започва възстановяването на скулптурата на Диана в Монтана

Още 1200 лева са осигурени от  сина на Йордан Радичков - Димитър. Предприемачите Крум Христов и Иван Иванов са заявили, че ще участват в набирането на средствата с между 2000 и 3000 лева.

Кметът Живков обяви, че ще дари една заплата за новото  отливане на скулптурата на богинята. За знаковата за града фигура от отминалите дни финансова помощ ще предостави и певицата Нели Рангелова.

Единственото условие на дарителите е статуята да бъде поставена в централната част на града, на охранявано място. Проектът, които предстои да бъде повторен след 45 години, започна в края на юли.

Тогава авторът на скулптурата Димитър Ганчев събра екип и започна работа по единствената й запазена гипсова отливка. За възстановяването на бронзовата Диана ще бъдат необходими между 23 и 28 хиляди лева, уточни Живков.

„Няма да искам актуализация на бюджета за тази инициатива, заяви той. Разчитам тя да се реализира чрез дарения". Следващата седмица общината ще обяви сметка, на която всички желаещи могат да преведат средства според възможностите си.