Патриотите питат албанския посланик за българското малцинство
Патриотите питат албанския посланик за българското малцинство / ВМРО

Въпросът за статута на българите в Албания и възможността да бъдат признати за етно-лингвистично или национално малцинство бяха обсъдени по време на среща между парламентарна група за българо-албанско приятелство и посланикът на Албания Негово превъзходителство Киряко Курета.

Срещата бе открита от председателя на българската група и депутат от ВМРО Красимир Богданов, който представи останалите членове - неговият съпартиец Юлиан Ангелов и депутатите от Реформаторския блок Борис Станимиров и Борислав Миланов.
Като мотив за признаването на българското малцинство и езика му Ангелов посочи, че в последните години все повече албански младежи от български произход учат в български университети, а интересът към българския език е засилен.

Красимир Богданов отбеляза значимите исторически събития, свързани със сътрудничеството между българи и албанци, и подкрепата на България при образуването на албанската държава по време на Балканската война през 1912 г. Добри са отношенията и в съвременния период, като през 1993 г. е подписано споразумение за приятелство между двете страни. Богданов отправи покана чрез посланика до групата за приятелство с България в албанският парламент да гостуват в София в началото на 2016 г.

Посланик Курета благодари за подкрепата на България по пътя на евроинтеграционния процес на Албания. Според него има още много посоки на сътрудничество, а информацията за постиженията на двете страни, достигаща до обществото, почти липсва.

На 6 октомври на официално посещение в България ще пристигне президентът на Република Албания Буяр Нишани, с когото ще бъде продължена дискусията по поставените проблеми.