Общинските съветници - в Цирк Врачански
Общинските съветници - в Цирк Врачански / Дарик Враца - архив

Намалиха такса битови отпадъци с 0,5 промила за жителите на Община Враца. Общинските съветници гласуваха за жилищни имоти тя да е вече 2,5 промила, а за нежилищни - 8,5 промила. Предложението на кметския екип бе обсъждано повече от три часа и бе прието след неколкократни прегласувания на вече гласувани решения. Първоначално промяната в таксата битови отпадъци бе разгледана по време на дебатите за приемането на план-сметката за приходите и разходите за подържане на чистотата.

Бе гласувано и прието предложението на Момчил Младенов от НДСВ да се намали още размера на таксата за юридически лица и той да стане 7,5 промила. Тук обаче се оказа, че няма начин да се гласува вече цялата план-сметка, тъй като тя е изготвена на базата на предложението на кмета и с новото намаление няма да бъде балансирана, тъй като никой не казва от къде ще се съберат недостигащите 400 хил.лв.

След едночасова почивка отново се подложи на гласуване план-сметката като отпадна точката с таксата за битови отпадъци. Тя остана за приемане в следващата точка - за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

Тук отново Момчил Младенов направи предложението за намаляването на размера на таксата за юридически лица с още 1 промил, но отново се появи проблем - не може да се променя промила, тъй като вече план-сметката е приета и при намаляване на промила, сметката отново ще се разбалансира и акта с предното гласуване ще стане нищожен.

Този "Параграф 22" предизвика бурни дебати, накара част от половината съветници да пропушат, други отказаха да участват в гласуванията, а Владимир Христов от "Атака" предложи да се преименува "Цирк Балкански" на "Цирк Врачански".  Стигна се до предложение от Емил Пеняшки да се закрие заседанието и да се открие ново извънредно след 10 минути, за да може отново да се прегласуват точките, но се оказа, че не може да се провежда извънредно заседание при същия дневен ред.

Както обясни кметът Шахов експертите в общината са направили подробни разчети за парите, които ще се съберат за почистващи дейности при различни ставки от 7 промила нагоре и само при приетите - 2,5 за жилищни имоти и 7,5 за нежилищни имоти ще може да се разчита на покриване на разходите и то на минимум. Новото тази година ще е че таксата ще се събира на две вноски, а не на четири.

Дебата около таксата приключи в 16 часа, като това бе едва третата точка от дневния ред, който е от 18 точки.

Преди проблема с таксата съветниците имаха още една 10-минутна почивка, заради още едно недоглеждане.

В края на първа точка съветник от ГЕРБ заяви, че въпреки всичко трябва да се добави още една точка, която при обсъждането на дневния ред бе отхвърлена, като представена в последния момент. Причината според него била недоглеждане или техническа грешка, тъй като въпросът бил гледан на комисия. Мнението му защити и Таня Василева от ГЕРБ, според която докладната е разглеждана и на председателски съвет, за което Васил Драганов от БСП заяви, че не е вярно. Проблемът прерасна в спор, може ли при започнало обсъждане на точки да се правят промени в гласувания вече дневен ред.

След почивката добавянето на нова точка не бе прието.