/ ThinkStock/Getty Images
Съдът е одобрил споразумение, сключено между Окръжна прокуратура-Враца и защитата на подсъдим, обвинен за извършено от него престъпление - неправомерно получаване на средства по схеми, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, съобщиха от обвинението.

Обвиниха мъж от Великотърновско в измама със земеделски земи

Подсъдимият имал заявено участие в две схеми за обвързано подпомагане - за млечни крави и за биволи, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

В тази връзка, на 23 октомври 2017 г., той подал в Областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ във Враца декларация, ведно с опис на документите, доказващи реализация на произведената продукция и за разпределение на новородените телета (месо). Същите следвало да отговарят на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания.

Задържаха мъже, измамили фирми с 275 000 лв. във Великотърновско

Впоследствие било установено, че той представил неверни сведения относно количествата на реализираното мляко, като вписал в описа фактури за продажба на продукцията. В резултат на действията си, той целял да получи сума в размер на 11 324, 25 лева, която му била изплатена на основание на декларираните от него сведения.

Подсъдимият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление и се е съгласил да му бъде наложено наказание от десет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.