/ Община Монтана
Четирима министри  са участвали в дискусионния форум, организиран от Националното сдружение на общините в република България, успоредно с провеждането на общото събрание на организацията, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.
Това са министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на земеделието Румен Порожанов, министърът на околната среда Нено Димов и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Комитетът на регионите осъди разделението и омразата в политиката

Кметове и министри са обсъдили по-важните теми, по които ще си взаимодействат през 2019 година като усвояването на европейски средства и промените в законодателството, свързано с местните власти. С министър Аврамова кметовете са разисквали финансовите корекции, наложени им по проекти по програмата за „Региони в растеж”.

Още 38 души в Монтана получиха 230 хиляди лева от лихвоточки

Близо 1000 възражения и сигнали са подадени до управляващия орган
. Друга гореща тема е финансирането и поддръжката на общинската пътна мрежа. Само шест кметове на общини са поискали да получат участъци от републикански пътища и да ги поддържат, уточни кмета Живков. Сред тях са Варна, Челопеч, Белица.

Срещата
netinfo

В сферата на земеделието министър Порожанов съобщил, че намаляването на европейското финансиране по програмата за развитие на  селските райони ще бъде компенсирано с държавен ресурс. Най-вероятно ще бъде променен начина на подбор на проекти.

Една от хубавите новини е, че по оперативна програма „Околна среда” няма загуба на средства. Това е една от най-важните програми за общините, заедно с „ Региони в растеж”. Пред министър Нено Димов кметовете са изразили решимостта си да обжалват всички глоби за замърсяване на въздуха, които ще им бъдат налагани  след промените в нормативната база. „Общинските власти не носят пряка отговорност за това, че хората се отопляват с твърдо гориво и карат стари автомобили“, коментира Живков.  

Друг важен обсъден въпрос начинът, по който ще продължи програмата, чрез която общините осигуряват  лични асистенти за стари хора и хора с ТЕЛК, тъй като на този етап крайният срок е септември. Пред министър Бисер Петков кметовете са настояли държавната власт по-скоро да уточни нормативната уредба за тази социална дейност.

В разговора със зам.министъра на здравеопазването Жени Начева е станало ясно, че ще има допълнително пари за болниците. Министерството  ще осигури още  18 милиона лева за общинските и още 30 милиона лева за държавните лечебни заведения.