Съвместната прескоференция.
Съвместната прескоференция. / Община Монтана
През 2018 година  38 души от община Монтана са били обезщетени по Закона за уреждане на правата на гражданите с многогодишни жилищно - спестовни влогове, съобщи кметът Златко Живков. На съвместна пресконференция с председателя на Общинския съвет Иво Иванов бе изнесена информация за работата на специализирана комисия по чл. 8 от закона. Нейн председател е общинският съветник Цветана Каменова. Изплатените на гражданите обезщетения през 2018 година са на стойност 229 483 лева, уточни тя. Средствата се осигуряват от Националния компенсационен жилищен фонд.

По времето на комунистическия  режим хората имаха възможност да направят  жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът. След промените инфлацията стопи тези пари и за да бъдат обезщетени притежателите  на влоговете, натрупаните суми по тях бяха преизчислени чрез лихвоточки  като номиналът им е умножен с коефициент между 15 и 20. 

В момента се плаща по 8 стотинки за 1 лев номинал от лихвоточка. Най-високото обезщетение в Монтана е 18 хиляди лева, а най-ниското 800.

До 31 декември 2019 година ще бъдат изплащани левовите компенсации на всички правоимащи, които са придобили или започнали изграждането на жилище в срок до 31 ноември 2016 година. Останалите извън списъците от 2010 и 2016 година  вече окончателното са изгубили възможността  да получат компенсация за влоговете си. За община Монтана това са 532 души.

В  комисията по чл. 8 в община Монтана са останали  пет списъка с 35 души притежатели или наследници  на  влогове, направени до 90-те години на миналия век. Те трябва да получат компенсации в размер на 166 708 лева през тази година.