Малорад - най-желаното място за живот във врачанско или има ли изборна миграция!?!
Малорад - най-желаното място за живот във врачанско или има ли изборна миграция!?! / Дарик Враца

3 048 човека са се новорегистрирали във врачанско в периода 1 септември - 31 декември 2010 г., обяви днес Георги Божинов депутат от БСП за врачанско. "Това е срокът, в който по закон новодошлите имат право да участват в следващите избори, обясни той. Като процент новозаписалите се са 5 до 10 на сто от участвалите  в последните евроизбори в региона. Според Божинов това е голяма  цифра и новите хора могат да предопределят избора на кмет на населено място или кмет на община.

Според представената справка Община Враца се е увеличила с 973 души, Криводол - с 317, Бяла Слатина - с 378, Борован - с 200, Козлодуй - с 287, Мездра- с 443, Оряхово - с 134, Роман - със 136. Най-малко са се регистрирали в Мизия - 95 и Хайредин - 85 човека. Само в 5 от 123-те населени места в областта няма нови жители нито по постоянен адрес, нито по настоящ. Това са с.Лютаджик в община Враца, с.Зли дол, мездренско, с.Ослен, криводолско, с.Сараево, мизийско и с.Марково равнище, романско.   

С най-много са се увеличили жителите на  град Враца - 225 по постоянен адрес и 323 по настоящ адрес, и останалите общински центрове - съответно Мизия - 45 по ПА и 95 по НА, Криводол - 21 по ПА и 26 по НА, Козлодуй - 79 по ПА и 102 по НА, Оряхово - 16 по ПА и 38 по НА, Роман - 21 по ПА и 25 по НА, Хайредин - 10 по ПА и 17 по НА, Бяла Слатина - 61 по ПА и 81 по НА.

Най-желаното място за живот сред малките населени места се оказва борованското село Малорад, където има записани 11 човека по постоянен адрес и 129 по настоящ. Голям интерес е проявен към криводолските села Градешница, Лесура, Осен, Пудрия и Ракево, към мездренските Руска бела, Лик и Типченица, козлодуйското Гложене, белослатинските Попица, Търнак, Търнава и към врачанските Баница, Власатица, Девене, Лиляче, Оходен и Тишевица.

"Не можем да кажем колко е естествената миграция и колко е изборната, но данните са много интересни, каза още Г.Божинов. Според тях Северозападът е станал много интересен и предизвикателен за живот и хората явно прииждат на талази, за да живеят тук!"