Кметове на малки общини искат повече подкрепа за Северозапада
Кметове на малки общини искат повече подкрепа за Северозапада / ОИЦ Видин

Повече подкрепа на Северозападния район с оглед динамизиране на икономическото му развитие поискаха кметовете на общините Макреш Иван Каменов и Брегово инж. Милчо Лалов. Това стана по време на провели се изнесени срещи  с екипа на Областния информационен център във Видин. Те бяха категорични, че трябва да  се дават повече точки при оценка на проектите от Северозападния район, тъй като даваните сега точки по Програмата за развитие на селските райони са недостатъчни с оглед на малкия брой население в селищата, което от своя страна носи намаляване на броя точки при окончателната оценка.

В Макреш смятат, че даването на повече точки, особено за инфраструктурните проекти, ще увеличи проектната активност на общината през 2017 г. за ремонт на улици и площади. Кметът Иван Каменов заяви още, че местната власт с подкрепата на Европейските фондове, ще търси възможности за ремонт на читалището в Макреш, сградата на бившето АПК (която да се използва за нова административна сграда на общинската администрация), както и за отводняване на Макреш.

В община Брегово също ще заложат на инфраструктурата, с интервениране в градската среда, заяви кметът инж. Милчо Лалов. Специален акцент в проектната активност на местната влест през 2017 г. ще е работата в социалната сфера. С финансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове в България община Брегово иска да продължи работата на социалния патронаж, както и да се построят нови жилища от преходен тип, защитени жилища и ЦНСТ, за да се реши въпросът с деинституционализацията в общината.

Приоритетно активна социална политика с подкрепата на Европейските фондове ще развиват и в община Ружинци. Кметът Александър Александров каза, че досега в тази област не е направено нищо и затова освен средства за социален патронаж, местната власт ще търси цялостната подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Общината иска да работи и в сферата на социалното предприемачество, за да помогне за намаляването на голямата безработица там и задържането на младите и квалифицираните кадри.