Среща на "Да, България"
Среща на "Да, България" / Дарик Враца
Среща
92493
Среща
  • Среща
Ръководството на партия „Да, България“ беше във Враца за среща със симпатизанти и членове. Тук бяха бившият правосъден министър Христо Иванов – председател на партията, Мартин Димитров – ракламист, Кирил Русев – ядрен физик, Надежда Йорданова – юрист и актьорът Веселин Калановски.

„Ние сме единствената политическа сила в момента, която може да обещае и да изпълни две много важни неща – съдебна реформа и въвеждането на електронно управление. Заради това са и опитите да бъдем спрени“, сподели още в началото Хр.Иванов.
По думите му първото важно е реалната съдебна реформа, която да гарантира едно просто нещо - страха от закона. „Всичко, което се случва в момента в България се дължи на липсата на този страх.

А съдебната реформа на първо място означава работеща прокуратура. „Такава прокуратура, в която се носи отговорност за резултатите и качеството на работа. В която главният прокурор носи отговорност пред обществото за това какво се прави и какво не се прави. Това макар и да звучи просто е много сложно за постигане. Нито една политическа сила до сега не е посмяла дори да употребява словосъчетанието „реформа на прокуратурата“. Защото прокуратурата има своите средства да накара политиците да замълчат, ако почнат да й търсят отговорност. И този отровен кръг на взаимна безотговорност – политиците не се опитват да накарат прокуратурата да заработи, а прокуратурата не преследва корупцията по високите етажи на властта за да си гарантира своя имунитет, е обяснението на това което се случва в България и това, което се случва в Румъния например“.

среща
Дарик Враца


Христо Иванов обясни и взаимовръзката между съдебната реформа и добрия бизнес климат и заяви категорично: „Ние се ангажираме с това - в рамките на един мандат България да стане една от топ 5-те страни за правене на бизнес. Това е свързано както със съдебната реформа, така и с електронното управление.

Ние се ангажираме и с него, защото в нашата партия са експертите, които имат знанията, които и до сега водиха битки с лобитата, нежелаещи това да се случи. Затова и можем конкретно да го обещаем. А това означава много сериозно намаляване на намесата на администрацията в живота на хората и в бизнеса, означава ефективност, прозрачност, отговорност“.

Христо Иванов обърна внимание на това, че е много важно кой ще прави обещаваните от всички партии бомбастични мерки. „Важно е кои ще задава въпросите. От огромно значение е и кои ще са IT експертите, които ще правят електронното управление. Защото електронно правителство може да се направи за страшно много пари и да бъде просто ново ниво на корупционната технология. А може да бъде направено ефективно, да спести тези много пари на гражданите и на бизнеса, и да промени изцяло работата на администрацията“.

Той започна присъстващите и с дългата битка, която е водил докато ВСС приеме, че използвания софтуер за „случайно“ разпределение на делата всъщност е без всякаква защита и всеки който пожелае може да промени всичко каквото си поиска. „Отнеме ми три години докато ги накарам да приемат този факт. Самото заседание беше феноменално, това е един от моментите, в които човек се чуди на кой свят е. Седят петима IT специалисти и им казват „Уважаеми членове на Висшия съдебен съвет, този софтуер няма защита“. Те отговарят: „А, кой казва това нещо. Не е вярно.“. Ако не бях станал председател на ВСС и Европейската комисия не беше натиснала – никога нямаше да приемат този за всеки очевиден факт…
За това е важно кой ще прави съдебната реформа. Тя може да продължи да се прави и със софтуера от 2006 година с безкрайни лъжи и мазаници, а може да се прави и от хора, които не се отказват и се борят. Изборът е доста прост“, каза още лидерът на „Да, България“.
 

Среща
Дарик Враца