Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София
Граждани и кардиолози от Видин протестираха в София / Sofia photo agency, Юлиана Николова

 

Около 50 специалисти по кардиология и пациенти от Видин се събраха пред сградата на Здравното министерство в столицата в знак за протест срещу това, че от ведомството не дават лиценз на нова частна кардиологична болница в крайдунавския град.

С викове „Оставка” и „Искаме лиценз” недоволните настояха здравният министър да разреши функционирането на лечебното заведение. Протестиращите уточниха, че въпросната болница е единствена в района и няма причини тя да не получи разрешение да заработи. 

„Тук сме защото в град Видин вече четири месеца има построена болница за активно лечение на сърдечно0съдови заболявания, става дума за пациенти с остър миокарден инфаркт, и вече четири месеца в тази болница има назначени лекари, оборудване, и ние не получаваме лиценз от Министерството на здравеопазването за извършване на животоспасяваща кардиологична помощ”, коментира д-р Даниела Макавеева, директор на кардиологичното лечебно заведение.

„На територията на Северозападна България няма друга болница, която лекува пациентите с инфаркт. Пациентите с инфаркт пътуват с линейки до Плевен, Враца, София. Сърдечно-съдовата смъртност във Видин е изключително висока поради липсата на такова звено, което да лекува болните. Много често болните умират в линейките и не стигат до никъде. Аз не мисля, че има какъвто и да било довод или причина, да не ни се разреши ние да спасяваме хора”, обясни още Макавеева. 

От Здравното министерство все още не са се произнесли по случая.