Годишнина от бомбардировките над Враца
Годишнина от бомбардировките над Враца / Държавен архив - Враца

Панихида в памет на врачаните, загинали при бомбардировка над града по време на Втората световна война ще бъде отслужена днес в храм „Св. Възнесение". На същата дата през 1944 година при въздушна атака над Враца са убити 132 души. Сред жертвите има цели семейства от града и столичани, дошли тук, за да се спасят от въздушните атаки в София. Панихидата в тяхна памет, организирана от Община Враца и ръководството на Читалище „Развитие", ще започне в 11 ч. След края й, в 11.30 ч., във фоайето на читалището ще бъде направена презентация за историческото събитие.

На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София.Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили. И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

Една група самолети бомбардира град Скопие, тогава на територията на Царство България.

Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

След трагедията „Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца, от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките".

Според пилот на свален американски самолет, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Самолетът е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите в града, а пилотите виждали как хората бягат, но стреляли по тях. Известното затишие е прекъснато на 16 и 30  март с удари насочени предимно към София.

Зловещата равносметка на операция "Point Blank" (прицел от упор): София е бомбардирана 11 пъти, както и Враца, Дупница и още 18 селища.
Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.
Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече. Разрушени са над 12 000 сгради. Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния й фонд. Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева.

Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: "Отлично!"