Георги Караиванов
Георги Караиванов / Дарик Враца
Министърът на околната среда и водите върна на работа съкратения експерт от РИОСВ Враца Георги Караиванов, съобщи самият той. Тази сутрин на Караиванов се е обадил премиерът Бойко Борисов, който е изразил възмущението си от това, че Караиванов е съкратен по средата на процеса по изнасяне на опасния серовъглерод от фирма „Камибо“ и му е казал следобеда да пристигне в София, заедно с областния управител Малина Николова.В столицата двамата са се срещнали с министър Нено Димов, който е обявил, че връща на работа съкратения служител. Така Караиванов остава начело на междуведомствената комисия, която проверява как се съхранява серовъглерода и дали безопасно ще бъде изнесен от фирмата.

Припомняме, че Георги Караиванов бе съкратен преди няколко дни, заради промяна в щатното разписание. В негова защита се организира протест, като участващите граждани нахлуха в сградата на РИОСВ.

От МОСВ също съобщиха за възстановяването на Караиванов. От ведомството уточниха, че това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Министърът е отменил заповедта за новото щатно разписание на РИОСВ - Враца, с което се съкращава щатна бройка на младши експерт в отдел „Контрол на околната среда“. С това на работа се възстановява младшият експерт Георги Караиванов
.
Срещата в МОСВ
МОСВ


На срещата с министъра е присъствал и директорът на РИОСВ - Враца  Христо Христов. Министърът е възложил на експерта като председател на Междуведомствената комисия за проверка на предприятия с висок рисков потенциал към РИОСВ - Враца, която е отговорна за контрол на инсталацията, собственост на фирма „Камибо“, да предприеме всички необходими действия и да следи за осигуряване на безопасно извозване на 110 тона серовъглерод от територията на бившия комбинат „Химко“. Министър Димов е подчертал, че това трябва да стане при спазване на законодателството и следвайки координацията и субординация между отговорните държавни институции. Министърът е заявил, че операцията по извозването на веществото от територията на България трябва да бъде предприета възможно най-скоро, но при гарантиране на всички условия за безопасност и сигурност.