/ БМЧК-Враца
Традиционната кампания на Български младежки Червен кръст-Враца за фондонабиране в подкрепа на завършващите средното си образование сираци и полусираци - „Цветница 2019 г.” протече по традиция пред храмовете на Българската православна църква.

Цветница 2019
БМЧК Враца


На територията на област Враца тя започва през 2009 г. с мотото „Твоите дребни пари в помощ на абитуриентите - сираци и полусираци“, като се реализира само в областния център. Тази година, за четвърта, поред  кампанията е с разширен обхват.

Цветница 2019
БМЧК Враца

Доброволците поднасяха китка здравец, цветни послания и благодарности, картички с оригами и питка с мед на хората, които пускаха дарения в касичките им. В акцията участваха общо 38 млади червенокръстци, които с разрешение на Врачански епархийски съвет се разпределиха пред църквите в градовете Враца и Мездра, селата Оселна, Зверино и Игнатица, и манастирите Черепишки и Седемте престола.

Враца отбеляза Цветница с празнично шествие

В понеделник, в Секретариата на ОС на БЧК Враца се събра комисия, която отвори касичките и изброи набраните средства. Общата събрана сума от храмовете във Враца възлиза на 3 755,61 лв. От Мездра и Зверино касичките бяха отворени на следващия ден - 23 април, като комисията изброи 1 731,33 лева. 

Цветница 2019
БМЧК Враца

По изготвен от училищата списък, средствата ще бъдат разпределени за абитуриентите без един или двама родители, които за Враца са 32 (с 9 повече от 2018г.), а за Община Мездра - 10 ученици.