Експертите установиха - Тодор Йорданов от Враца е починал от кардиомиопатия
Експертите установиха - Тодор Йорданов от Враца е починал от кардиомиопатия / Дарик Враца - архив

Днес бе предоставен пълния текст на изготвената изготвената петорна съдебномедицинска експертиза по досъдебното производство по повод смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Експертизата се предоставя с разрешение на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Враца.

Цялата експертиза е 14 листа. В заключението пиша: „На базата на проведеното от нас макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.
Причината за смъртта на Тодоров е ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.
При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества".

Според експертите „Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта."