Делегация на Руската православна църква пристига в Монтана в неделя
Делегация на Руската православна църква пристига в Монтана в неделя / netinfo
Делегация на Руската православна църква водена от Оряхово-Зуенския архиепископ Алексий – викарий на Алексей Втори – Патриарх на Москва и цяла Русия, ще бъде в Монтана на 6 юли. Свещениците ще посетят храм “Св. Св. Кирил и Методий” в 14 ч., където концерт ще изнесе хорът на Новоспаския ставропигален мъжки манастир в Москва.

Делегацията ще пребивава в България от 4 до 11 юли по покана на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Посещението е във връзка с Годината на Русия в България, чрез която се чества 130-годишнина от Освобождението на страната ни от турско владичество.

Конкретният повод за пристигането на църковната делегация в монтанско е да се отдаде почит на майор Николай Алексеевич Киряев, загинал край с. Раковица на 6 юли 1876 г. и погребан в Раковишкия манастир “Св. Троица”. Там на 5 юли от 10,15 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва за него, а час по-късно ще се състои научна конференция в Културния дом на Раковица, посветена на руския офицер. В работата й ще вземе участие и проф. Андрей Пантев.

Делегацията от Москва ще посети и други места, свързани с Руско-турската освободителна война. Освен в столицата, тя ще бъде и в Клисурския манастир, Видин и Плевен.