Частични избори за кмет в Смоляновци
Частични избори за кмет в Смоляновци / Дарик Враца - архив

Президентът Росен Плевнелиев насрочи частичен избор за кмет на село Смоляновци, община Монтана на 7 април 2013 г. В момента с решение на Общинския съвет временно изпълняващ длъжността кмет е Пламен Лилчов. Той бе назначен след като кметът на Смоляновци Младен Младенов почина при боледуване на 37-годишна възраст в началото на януари. Младенов бе избран с инициативен комитет за 4-ти мандат като кмет.

Смоляновци е най-голямото от 23-те села в община Монтана. Избирателите там са 934-ма. За кандидатите за пост важи условието на 6-месечна уседналост. На 26 февруари започва работа 17 членната Общинска избирателна комисия. Кандидатите за кмет на Смоляновци могат да се регистрират до 7 март. На следващия ден 8-ми март започва предизборната кампания.

На частичния избор в Смоляновци могат да се явят кандидати на всички, регистрирани в последните местни избори партии и коалиции. За учредените след ноември 2011 година партии, крайният срок за регистрация пред Централната избирателна комисия е 25 февруари.