Център за настаняване на деца от семеен тип правят в Берковица
Център за настаняване на деца от семеен тип правят в Берковица / netinfo

Общинските експерти вече са изготвили проект за създаването му. За целта са необходими повече от 710 хиляди лева.

Създаването на центъра стана наложително след закриването на дома за изоставени деца в Боровци. Проектът предвижда в него бъде създадена среда, максимално близка до домашната. Децата ще бъдат по две в стая, към която ще има санитарен възел и гардеробно помещение. Отделно ще има дневна с трапезария, кухненски бокс, двор и други помещения. Стаите ще бъдат оборудвани със системи за повикване, както и лесно достъпен алармен бутон.

През януари децата в боровското сиропиталище са били петнайсет, а през февруари - дванайсет. Екипът специалисти, инспектирал през март дома, установил, че условията в него не отговарят на изискванията и стандартите. Тогава експертите препоръчаха съществуващата материална база да се превърне в защитено жилище за деца, излизащи от домове. Подрастващите, настанени в специализирани институции в Монтанско, са около триста.

Във всички общини и на областно равнище вече са създадени екипи, които разработват планове за реформиране, преструктуриране и закриване на домовете. Средства може да бъдат отпуснати от Европейския социален фонд по оперативната програма “Човешки ресурси”. Схемата й “За по-добро бъдеще на децата” ще финансира добре подготвени проекти за подобряване условията и качествата на грижите в социалните заведения.