/ iStock/Getty Images
Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ предлага нова услуга „Играчкотека“.

Това каза директорът Десислава Иванова. „Играчкотеката“ е замислена като място, където играчките ще се заемат за използване от деца, подобно на заемането на книги. Библиотеката разполага с образователни играчки, които да бъдат предимно в полза на деца със специални образователни потребности, но също така има играчки, предназначени за масово ползване.

С любов към книгите: С библиобус видинската библиотека ще достига до нови читатели (СНИМКИ)

"Играчките могат да се заемат за вкъщи от деца до 14 години, но те ще могат и да играят с тях в обособеното пространство в библиотеката", уточни Иванова.

По думите ѝ едни от първите посетители са от Център за социална рехабилитация и интеграция за деца и лица във Видин. Служителите на центъра вече заеха необходимите материали и играчки за работа с децата с аутизъм, които да развиват фина моторика, концентрация, внимание, памет, дори обикновени умения.

Припомняме, че в края на октомври миналата година. Видинска библиотека обяви инициатива за събиране на играчки. Могат да се дарят пъзели, пластмасови играчки, играчки за трениране на речта и движенията, сензорни играчки - такива, които могат да издават звуци и светлина, да променят формата си и други.

"Плюшените играчки не са подходящи. Кампанията е постоянна и всеки, който желае, може по всяко време да дари играчки за „Играчкотеката“, каза още директорът на библиотеката.
Росен Младенов, БТА