/ iStock/Getty Images
От Видин стартира пилотен проект на АДРА (ADRA - Adventist Development and Relief Agency) - България в подкрепа на лекарите, борещи се с COVID - 19, съобщи за БТА Мариан Димитров, директор на фондацията.

Проектът се реализира в партньорство с представителствата на АДРА в Сърбия и Албания.

Докато броят на заразените с COVID-19 се увеличава или намалява, много малко се говори за лекарите, които не престават да се борят за нашето здраве, забравяйки за своето, споделя идеята на проекта Мариан Димитров, директор на фондацията. Проектът е фокусиран към подобряване менталното здраве на медицинските лица, пряко ангажирани с лечението на пациенти с COVID - 19. Специалистите от фондацията, заедно с лекари от различни специалности, ще предоставят групова и индивидуална психотерапия и рехабилитация на медицинските лица на първа линия, обясни целите на проекта Димитров.

В рамките на два дни, в по две сесии, специалистите ще проследяват страховете на медицинските работници и тяхното професионално претоварване, в условията на пандемия. Експерти по психотерапия ще провеждат групова или индивидуална терапия, предвидено е и провеждането на различни видове релаксиращ масаж.

В последните два дни от проекта - четвъртък и петък, от АДРА България са организирали и безплатни прегледи за гражданите на Видин, при които ще се проверява костната плътност, ще се извършват доплер ехография, прегледи на пациенти със сърдечно съдови заболявания, както и консултации с преболедували лица от COVID - 19 и последствията от инфекцията.

Димитров допълни, че след Видин проектът ще продължи в Пловдив, Пазарджик, София и няколко малки общини в Северозападна България. Във Видин фондация АДРА България си партнира с Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ "Света Петка". Димитров е убеден в успеха на проекта, защото така ще бъдат подпомогнати българските лекари и медицински работници, които не говорят открито за проблемите и здравето си, въпреки че ги осъзнават. Проектът ще приключи с обобщаване на резултатите и задълбочен анализ от извършените терапии сред медицинските лица в страната, каза още Димитров.

АДРА е световна хуманитарна организация, създадена с цел осигуряване на индивидуално и общностно развитие и помощ при бедствия. Основана е през 1956 г. със седалище в Силвър Спринг, Мериленд, САЩ. Чрез интернационална мрежа АДРА доставя помощ и развитие на хора в повече от 130 страни - независимо от техния етнос, политическа принадлежност или религиозно вероизповедание. Тя си партнира успешно с кметства, организации и правителства в подобряването качеството на живот на хората, каза още Димитров.
БТА