/ iStock/Getty Images
Стотици артефакти и находки от римския период, Късната античност и Средновековието откриха археолози край видинското село Слана бара.

Спасителните разкопки ще завършат до края на юли, а на обекта се работят вече трети месец екип от 14 археолози и около 100 работници.

Обектът се простира на площ от около 30 дка, в рамките на сервитута на трасето на новия път Видин-Монтана. Пресечен е от голям отводнителен канал, който е проектиран и пуснат в експлоатация след голямото наводнение във Видин през март 1942 г. За съжаление, във времето отводнителният канал е унищожил част от римските останки.

Археолозите са разкрили вкопани структури и останки от сгради (III в.) и некропол от периода III-IV в., каза ръководителят на разкопките. Открити са и останки от средновековно селище от 14-15-ти век, което се е развило впоследствие върху останките от римско и късноантично време. То се е запазило, тъй като е разположено върху възвишение в рамките на обекта, което е най-високото място в околността на Слана бара. Този терен не се е заблатявал при разливите на река Дунав и археолозите регистрират вкопани жилища и голямо количество ями, използвани за хранилища, които впоследствие са се превърнали в отпадъчни ями.

„Антична Бонония” във Видин с номинация за паметник от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Сред откритията е колективна находка от монети в късноантично жилище. Тя се допълва от множество нумизматични свидетелства от римския период, както и от монети от 13-15-ти век, сред които румънски, турски и др., каза Манев. Има особено ценни - елементи от костюми от римско време - фибули, игли, обеци, коланни катарами, свързани с погребалния ритуал. Изработени са основно от бронз, но сред тях има и напълно запазен стъклен пръстен, стъклени и керамични съдове, включени в инвентара на гробните съоръжения.

Разкритият некропол е интересен и с това, че той се характеризира със смесен погребален ритуал - кремация и инхумация, т.е. трупоизгаряне и трупополагане.

Интересен факт е, че още при предварителните проучвания екипът откри рядко срещана ситуация в археологически контекст от този регион - гроб от 5-ти век, точно датиран от характерни елементи на костюма, открити като част от гробния инвентар.

След приключване на разкопките, комисия от Министерството на културата ще реши съдбата на археологическия обект.

Според археологическия екип, проучените структури не притежават експозиционна стойност, независимо от това, че обектът има висока научна стойност.

Артефактите са предадени за реставрация и ще бъдат показани на годишната изложба на НАИМ при БАН.

След пълното проучване на обекта, останките няма да попречат на строителството на трасето на новия път Видин- Монтана.
 
БТА