/ Община Свищов
Архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници отслужиха водосвет
По време на празника на село Хаджидимитрово - 6 юли, официално бе дадено началоно на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“. В двора на църквата водосвет отслужиха архиерейският наместник Руслан Личев и свищовски свещеници. 

Възстановяват църковния храм „Св. Архангел Михаил“ в с. Хаджидимитрово

На място присъстваха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов, секретарят на Общината Любомира Петрова, кметът на село Хаджидимитрово Емил Тодоров, представители на Общинска администрация и много местни жители.

Кметът на селото Емил Тодоров изрази голямата си благодарност за подкрепата на Общинското ръководство и на министър Боил Банов, благодарение, на която започва така дългоочаквания ремонт на храма в селото.

Министърът на културата Боил Банов се запозна отблизо с културното наследство на Свищов и даде старт на инвестиции за 2.8 млн. лв.

По-късно на централния площад в селото Генчо Генчев съобщи добрата новина пред жителите на Хаджидимитрово за началото на ремонта на храма и пожела много скоро те отново да могат да го посещават.

Припомняме, че през 2013 г., след пропадане на северният зид, покривът на църквата рухва. Преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е окаяно. 

Обновеният храм "Свето Преображение" в Свищов отвори врати (СНИМКИ)

По време на посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов обеща да съдейства за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност.

Храмът е обявен за художествен паметник на културата от „местно значение“ преди 40 години с писмо №2586 от 05 юли 1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от Султана и е завършено през 1862 година.

През 2018 г. кмета на община Свищов Генчо Генчев предприема действия за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи.

Определен е вида и обема на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.