/ Община Свищов
През 2013 г., след пропадане на северният зид покрива на църквата рухва, преустановено е извършването на църковни ритуали. В момента състоянието на сградата е трагично. Жителите на Хаджидимитрово очакват с нетърпение ремонта на своята църква. 

Министърът на културата Боил Банов се запозна отблизо с културното наследство на Свищов и даде старт на инвестиции за 2.8 млн. лв.

По време на посещението си в Свищов, министърът на културата Боил Банов коментира поетия ангажимент за реализиране на ремонта на църквата, която е със статут на единична недвижима културна ценност.

Храмът е обявен за художествен паметник на културата от „местно значение“ преди 40 години с писмо №2586 от 05 юли 1979 г. Строителството на църквата е започнало в далечната 1859 година, след получаване на ферман от Султана и е завършено през 1862 г.

През 2018 г. кмета на община Свищов Генчо Генчев предприема действия за решаване на този проблем. Съвместно с експерти от Главна дирекция на „Инспекторат за опазване на културното наследство“ при Министерство на културата и Национален институт за недвижимо културно наследство са извършени поредица обстойни огледи.

Определен е вида и обема на необходимите укрепителни и консервационно-реставрационни ремонтни работи. След ремонта в нея ще бъдат върнати демонтираните и съхранени икони от иконостаса, църковната утвар, както и документите на храма.

Обновеният храм "Свето Преображение" в Свищов отвори врати (СНИМКИ)

На празника на село Хаджидимитрово, 6 юли, който  по традиция събира жители, гости, близки и приятели ще бъде поставено официалното начало на ремонтно-възстановителните дейности на църковния храм „Св. Архангел Михаил“.

По време на посещението си в Свищов министъра на културата Боил Банов обеща и , че Министерство на културата ще подпомогне финансирането на втория етап от археологическите проучвания на крепостта „Калето“, стартирали през юни тази година и оглавени от проф. Николай Овчаров.

Първия етап от проведените вече разкопки разкриха, че всъщност крепостта има добре запазен вид, което дава основание те да продължат и да начертаят нова перспектива за едно добро експониране и възстановяване на обекта.

Предвид това, че крепостта е от малкото добре документирани и при възможността за възстановяване, тя би се превърнала в интересен туристически обект и би била една от историческите забележителности в централната част на Свищов.

След направените проучвания проф. Овчаров представи откритите до момента археологически находки и поясни, че те дават яснота за различните периоди от съществуването на крепостта.

Той заяви, че е силно обнадежден при наличието на прекрасни гравюри, които илюстрират как е изглеждала цитаделата да се направи в бъдеще възможно най-автентична реставрация.

Община Свищов е инициатор за стартирането на археологическите дейности на „Калето“ и финансира първия етап от тях. Идеята е процесът да продължи и след като Министерство на културата ще подпомогне финансирането му, Общината ще настоява за цялостно проучване, консервация и качествено експониране на съоръжението.