ВТУ посреща гости от четири континента за половинвековния си юбилей
ВТУ посреща гости от четири континента за половинвековния си юбилей / Дарик нюз
ВТУ посреща гости от четири континента за половинвековния си юбилей
63837
ВТУ посреща гости от четири континента за половинвековния си юбилей
  • ВТУ посреща гости от четири континента за половинвековния си юбилей

Близо 140 души ще получат почетни медали и грамоти за 50- годишния юбилей на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий". Празникът продължава два дни и е под патронажа на президента Росен Плевнелиев. За него във В. Търново пристигат над 120 гости от 24 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ.

Празничните прояви започнаха от петък с международна научна конференция на тема „ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" - вчера, днес и утре", с участието на представители на български и чуждестранни университети. Пленарни доклади в аулата изнесоха ректорът на ВТУ проф. Пламен Легкоступ, проф. Патрик Льокак от Щатския университет Труман и проф. Андрей Белоцерковски от Тверския държавен университет в Русия. Вчера в зала „Европа" се състоя и кръгла маса на тема „Висшето образование - един свят без граници".

Официалният празник е днес, когато църквата почита Светите братя Кирил и Методий. Тържествата ще започнат от 9,45 ч. пред паметника на светите братя Кирил и Методий с водосвет и молебен за здраве. Веднага след това там ще бъде поставена летописна записка-послание за 100-годишнината на университета. Тържественото събрание по случай 50-годишнината е в 11,00 ч. в аулата. Следобед ректорът проф. Пламен Легкоступ ще връчи инсигниите на Doctor honoris cauza на д-р Сю Лин, заместник-министър на образованието и съветник в Държавния съвет на Китайската народна република, президент на централата на Институт „Конфуций".

Сред наградените за юбилея са 13-те ректори, заместник- ректори, декани, преподаватели и служители. С почетните медали ще бъдат отличени най-крупните дарители- доц. Невена Попова (посмъртно), завещала цялото си движимо и недвижимо имущество в София, както и личния си архив и библиотека на Алма матер, арх. Димитър Съселов, дарил 100 000 евро, бизнесменът Стефан Шарлопов- строящ храма „Св. Евтимий Търновски" до сградата на Ректората. Бившият кмет на Велико Търново д-р Румен Рашев ще получи юбилеен медал като учредител на единствената и до момента в България- Академична награда. Всички чуждестранни ректори и ръководители на делегации ще бъдат отличени с почетен юбилеен плакет и юбилеен знак на ВТУ.

Още в звуковия файл от проф. Легкоступ.

Програмата ще продължи от 17,00 ч. с празнично шествие с тоги от Пети корпус на ВТУ до МДТ „Константин Кисимов", в което ще се включи ръководството на университета, преподаватели, студенти и гости. Финалът на патронния празник е концерт на преподаватели и студенти от катедра „Музика" на Педагогически факултет в театъра от 18,00 ч.